ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Ardealul

Arhiva > 2012 > Octombrie 2012

Criza economica si Ardealul


Unul dintre marile parodoxuri creat de Uniuna Europeana, cel al conceptului suveranitatii "impartite" intre guvernele nationale si Uniune, cel al uniunii fiscale si al unui control centralizat al sistemelor bancare precum si a bugetelor nationale este crearea premizei ruperii a unor regiuni.

Catalonia cere un referendum pentru a defini daca se mai vrea sau nu in Spania si alegeri anticipate.
Scotia merge pe acelasi drum prin consultare populara in 2014.

Flandra si-a arogat deja o autonomie practic completa pe plan administrativ si lingvistic si are si ea prevazute alegeri provinciale. Peste patru zile...

Bavaria, landul cel mai bogat din Germania va urma.

In toate aceste cazuri "supararea" vine si de la faptul ca vorbim de regiuni bogate si care... dau mai mult decat primesc. Evident ,nu este singurul motiv.

La noi Ardealul functioneaza, economic vorbind, mult mai bine decat Moldova sau chiar si Muntenia. Un derapaj de acelasi gen este deci si la noi previzibil.

In fapt, aceleasi argumente apar si la nivel national. Germania, Finlanda, Austria, gafaie incercand (pentru cat timp?) sa evite inecul Greciei, al Portugaliei, al Spaniei.

Unii sunt practic hotarati sa paraseasca mai mult sau mai putin complet vaporul UE stiind ca vor continua sa aiba acces la piata de 500 de milioane de consumatori dar si ca, plecati sau nu, tot vor avea o anume forma de protectie UE.

Revenind la paradoxul citat mai sus, hai sa vedem ce se mai intampla in jurul nostru. Catalonia in Spania, Bade-Wurtenberg in Germania, regiunea Rhone Alpes in Franta, Lombardia in Italia sa autonumesc ca fiind cele patru motoare ale Europei. PIB-ul lor cumulat fiind superior al celui afisat de Spania!!

Motoare care, singure, ar trai mai bine decat integrate intr-o comunitate nationala care la randul sau se integreaza in UE.

Evident, ei nu cred in speranta afisata de responsabilii europeeni care incearca sa-i convinga ca vad iesirea din criza. Sa vedem si de ce.

Echivalentul european al FMI, dorit de dna Merkel, va avea la dispozitie - poate - 500 de miliarde de euro.

Spania, singura, are nevoie in mod real de minim 300 de miliarde. Grecia, acum, imediat, de 30 de miliarde si peste cateva luni... cine stie. Portugalia va cere si ea cateva zeci de miliarde. Tarile "emergente".

Incerc doar sa explic faptul ca blocajul economiilor europeene, al bancilor cu precadere dar si al sistemului imobiliar etc, sunt elemente infinit mai importante decat salvarea monedei euro.
Proiectele de mare amploare preconizate presupun trecerea multor ani inainte de a da roade in timp ce salvarea imediata se cheama "supravietuire".

In timp ce o parte din europeeni se doresc din nou suverani, la noi lasitatea, lipsa de cunostinte macro economice, dorinta de a "avea un viitor politic" fac ca o tara independenta, Romania, sa devina incet dar sigur un protectorat.

Si termin amintind unui Prim Ministru dar nu numai lui, faptul ca in multe mape din anumite cancelarii, Romania este prevazuta a fi vaduvita de Ardeal si ca, asa cum procedeaza, cu capul plecat si uneori... cu pantalonii in vine, acolo se va ajunge!


Lucian Cornescu



Back to content | Back to main menu