ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Virusul fotoliului

Arhiva > 2013 > Mai 2013

VIRUSUL FOTOLIULUI


Evident, ma refer doar la cateva fotolii, printre care cele ale unora dintre efemerii presedinti ai Romaniei sau de primi-ministri.
De unde respectul meu real fata de putinii dintre cei care o data asezati pe ele... nu s-au schimbat.
Iliescu, Constantinescu, Tariceanu sau/si eternul nostru Guvernator al BNR... Invers, la polul opus, ceilalti: Basescu, mai de curand Ponta.

Ideea in sine de a aplica in tara noastra confiscarea de masini, masina fiind o proprietate personala, proprietatea fiecaruia fiind mai de curand GARANTATA prin Constitutia tarii, confiscarea fiind o forma politicoasa de a evita cuvantul furt, ideea in sine este, obligatoriu, legata de... virusul din fotoliu.

Basescu, inginer de felul sau, are scuze atunci cand fie uita fie citeste pe dos Constitutia. Dar Ponta??
Jurist, procuror, parca chiar si lector universitar, Ponta nu are scuze atunci cand scoate o astfel de perla.

Sunt de acord sa interzicem sa sofeze un betiv, un drogat, un asasin. Dar acestia au in general si neveste, coproprietare ale bunurilor printre care si masina... Ce facem? Ne intoarcem la perioada exproprierilor comuniste din anii 40/50 din secolul trecut? Virusul din fotoliul lui Basescu a migrat in cel al lui Ponta? Dar restul reactiilor tip Basescu? Mai de curand un PSD-ist imi povestea despre o "iesire" a lui Ponta. Suparat, fara vreo jena, acesta ii spunea unui membru din partidul devenit pare-se peroprietate privata a domniei sale cuvintele urmatoare: daca faci (nu spunem ce, caci ar sti cine mi-a povestit), daca faci deci altceva decat iti spun eu, intr-un sfert de ora te dau afara din partid si ...etc etc.

Am fost si eu, cu mult inaintea domniei sale, presedinte (fondator eu) de partid. PSDT (cu T de la traditional).
Nu mi-ar fi trecut prin cap sa amenint un membru cu excluderea. Autoritatea nu se obtine prin amenintari. Nici respectul.

Privind motivul declarat al primului ministru in aceasta afacere, adica moartea din cauza accidentelor, pare-se 2000 de oameni pe an si evitarea acestor decese: o parte dintre accidente sunt strict datorate starii deplorabile a carosabilului, o alta parte a modului in care se dau sau au fost date multe permise de conducere, o a treia este datorata lipsei de cultura. Pana aici insa, daca vrem sa confiscam ceva... incepem cu masinile presedintelui, ale primului ministru, ale ministrului de interne. Dupa care, betia la volan, act si din punctul meu de vedere cvasi criminal, la fel drogatii la volan. Aici retragerea pe termen lung a permisului, amenda... greu de platit... da, ar fi logic. In sfarsit, ceea ce Ponta numeste vitezomani, cei care fac excesuri de viteza. Pai, tinere domn prim ministru cum o calculam? O Dacia din anii ‘80 daca merge cu 110 este o arma criminala. Un Mercedes cu 500 de cai putere la 110... se taraie. Un accident la 110 cu o Dacie este des mortal. Unul cu un Mercedes... nu obligatoriu, ci rar. Cum calculam?

Sau calculam in termeni de costuri pentru asigurari si abia apoi si pentru societate, a diferitelor accidente? Da, dar atunci de ce mai punem pe piata tigarile? Ca ele "costa" mai scump.

Si, in sfarsit, de ce in in Germania sunt portiuni, si multe fara viteza limitata?


Pe vremuri a fost creat in Romania un Partid al Automobilistilor. Doriti "trezirea" acestuia? Ca, daca trebuie...

Lucian Cornescu


Back to content | Back to main menu