ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

DNA

Arhiva > 2015 > Martie

DNA are cumva prin statut menirea de a timora Justitia?

Mai de curand, DNA-ul condus de dna Kovesi, DNA-ul mult laudat de cei din afara, indiferent daca de la Bruxelles sau Strasbourg sau… Sofia, bref, de catre cei care nu risca sa fie anchetati, acel DNA a inceput sa «vaneze» si judecatori.

Sa o luam de la inceput: candva, cineva, a avut extrem de proasta idee de a crea o structura numita PNA. Structura care, de la inceput, ar fi trebuit sa fie doar o directie a Ministerului Public!

Acel cineva a avut ocazia sa-si muste mainile.

Pe atunci se discuta deja despre «locul» in pretoriu, dar nu numai, al procurorilor. In mod normal, in pretoriu, procurorul, cel putin in lumea ce se doreste a fi democratica, republicana, civilizata, sta la acelasi nivel cu avocatul unei cauze. De ce? Pentru ca Justitia, cea «daruita» justitiabilului de catre Judecatori, TREBUIE  sa fie receptata ca fiind suverana!

Din pacate, cel putin pana acum, nici un ministru al presupusei (la noi) justitii nu a reglat in mod clar acest lucru si nu a «fixat» limitele rolului coercisiv al procurorilor.

Spuneam ca, mai de curand, procurori ai DNA-ului, nemultumiti de sentintele date de unii judecatori, au trecut la amenintari. Amenintari care ar merita a fi pedepsite de catre judecatori. Conform codului. Daca acestia, daca judecatorii amenintati au coloana verticala (*)!! Evident, daca la fiecare incercare, penibila dealtfel, de a influenta Justitia, judecatorii ar depune plangere si impotriva procurorilor in cauza, dar si impotriva celui -indiferent de sex- care ii pastoreste, atunci… lucrurile ar reveni repede la normalitate.

Nu spun ca nu exista judecatori corupti. Cazul lui Adrian Nastase, acolo unde FARA dovezi, cu probe masluite (povestea penibila a dolarilor tipariti de americani cu un an mai tarziu prin raport cu asa zisa dovada a unei spagi) si doar pentru «a da o lectie», a fost condamnat la inchisoare un fost Prim Ministru, cazul Dan Voiculescu acolo unde sau facut presiuni asupra expertilor, acolo unde s-au  «creat» peste noapte judecatori obedienti, cazul… lista este lunga,…. acolo intr-adevar procuratura ar fi putut interveni. Doar ca…

Un judecator acopera prin sentinta un infractor, spune mai de curand DNA. Interesant. Doar ca tocmai DNA pare a uita ca este mai vulnerabila decat marea parte a judecatorilor. Cine oare a dosit dosare, cine oare a lasat dosare in nelucrare, sau, mai rau, cine oare a dat  NUP-uri unora care…(**)

Propunerea mea fiind – ea se adreseaza Judecatorilor dar nu numai - ca la fiecare incercare de... a presa, de a ameninta, venita de la procurori - sa se raspunda cu plangere penala si cu chemarea in judecata a sus-zisului procuror, dar si al sefului sau ierarhic.

Astfel, fara a fi necesara o greva, fara a fi necesara interventia CSM, fara a deranja un ministru profund adormit de cand a intrat in functie, fara a deranja sindicatul corpului judecatorilor, lucrurile vor reveni la normalitate. Extrem de repede!

Inchei, amintind DNA, amintind Ministerului Public, faptul ca atata vreme cat Romania se va dori a fi o democratie - cel putin declarativ - multi dintre noi, cei care au dorit o astfel de Romanie, vom fi extrem de atenti la derapaje si nu vom ezita sa actionam pe plan local dar si international, prin mijloace legale, prin presa, prin organizatiile internationale de presa, facand lobby-uri inteligente, sa cerem, cu tarie,… normalitate!

Cu stima,

Lucian Cornescu


(*) un jurnalist mai inventiv a creat sintagma: ”a fi tare in instalatie”.

(**) mai jos,
punctul de vedere al PNA, actualmente DNA, privind dosarul flota, cel agrementat cu un NUP de curand. De catre... DNA!


***


FLOTA1    FLOTA2


Back to content | Back to main menu