ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Presedintia

Arhiva > 2014 > Decembrie

Acum cativa ani, am publicat o cartulie, “Revolutia Acarului Paun”. De fapt, o culegere a unei serii de articole. Printre ele, si unul care acum,la sfarsit de mandat prezidential, a redevenit extrem de actual. PALARIA! Articolul incepe astfel: “In general, prea mare pentru urmasii lui Mihai Viteazul. Cand turceasca sau fanariota, cand austro ungara, ”gotica”, mai de curand ruseasca. Multi am crezut ca a revenit la glie dupa revolutie.Si am gresit.

Am gresit strict din cauza noastra, din cauza incapacitatii noastre de a alege, evident ca presedinte, oameni pentru care Constitutia sa fie sfanta, oameni pentru care un juramant pe ea sa fie lege, de fapt sa alegem... oameni.

Despre ultimul, cel care paraseste scena in cateva zile, ce putem spune? Pe plan extern, dupa doar cateva luni de la inceputul primului sau mandat, cei de la Bruxelles ii dadusera, si asta nu din cauza ridicolei suvite de par pe care o plimba peste tot, sobrichetul de “ober chelner”.Il judecasera, vazusera deja atunci ca... avea o coloana vertebrala extrem de eleastica. T. Basescu nu este prost. Este un supravietuitor. Ca sa poata stapani Romania ,ca sa lupte pe un singur front,cel intern, era obligat sa dea sentimentul ca este gata, oricand, sa sarute partile spuse carnoase ale celor ce aveau ceva de poruncit. Unei intregi tari, a noastra, tara deja pe jumatate devenita la venirea sa... bantustan. Dar... atunci doar pe jumatate.

Basescu pleaca de pe scaunelul devenit gratie domniei sale... cu trei picioare, scaunel de calfa. Pleaca, dar de fapt, inca ramane. Increngatura de sforicele care iau asigurat puterea, ea, inca ramane.

Va fi greu, penibil de greu de desfacut, de anihilat. Asta, evident, daca se doreste, daca Iohannis o va dori cu adevarat. Sa nu uitam cat de comod ar fi pentru domnia sa sa o pastreze si sa o utilizeze. Vrea Iohannis democratie? Vrea el de fapt sa redevenim un stat respectat?

Ceausescu, cel plecat de pe un scaunel cu trei picioare, calfa de cizmar in tinerete, reusise sa faca, pe plan extern, din Romania, un partener respectat. Reusise, de fapt, sa transforme scaunelui de mai sus in tron! Ce facura cei care, dupa asa numita in mod incorect “revolutie” sa faca din el.... Oricum, chiar daca tron nu mai era, inca nu devenise, pana la venirea lui Basescu, scaunel de calfa.

Articolul din atas va este adresat, dar ii este de fapt adresat in primul rand viitorului Presedinte. Actualul va deveni in ochii istoriei si asta foarte curand, un accident regretabil. Iohannis?? Vom vedea.

     ***

Ambasador in SUA


Back to content | Back to main menu