ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Guvernarea Ponta

Arhiva > 2013 > August 2013

Guvernarea “Ponta” si prostiile sale

Voi incepe cu agricultura. Desi se pare ca Romania ar fi capabila sa hraneasca 80 de milioane de indivizi anual, noi suntem importatori si de carne si de legume si de fructe si de zahar si de ulei si de… cam de tot ce, pana la gloriosul moment al revolutiei, (zisa de unii ca ar fi fost), nu numai ca produceam pentru noi, dar si exportam. Pentru cei mai tineri, Romania exporta cam de 10 miliarde de dolari pe an. In fata acestei constatari, guvernarea sus citata, in loc de a face totul pentru a incuraja agricultura... pune taxe si impozite noi. Exemple de noi si ilogice ca sa nu zic stupide taxe: pentru  silvicultura, cresterea animalelor, precum si valorificarea produselor de origine animala, pentru cultura plantelor: cartofi, leguminoase, sfecla, hamei, flori, etc., etc, ei bine, pentru cam tot ce fermierii nostri produc, ei vor plati 16% si CAS. Stiindu-se ca azi, cand mergem in piata, putem cumpara in mod majoritar produse din import, mezeluri facute cu carne din import, si asta din cauza  proastei intelegeri a obligatiilor asumate de Romania in diferite tratate, dar mai ales pentru ca, dupa ce am distrus combinatele mari avicole, porcine, viticole, etc. si dupa ce fermierii incearca sa refaca pe bucatele distrugerile suscitate, el, guvernul, in loc sa-i ajute, face astfel incat sa nu mai existe vreun interes de a produce.

Voi continua cu Justitia. Depasind faptul ca pe de o parte populatia este obligata sa suporte un sistem politienesc al procurorilor, depasind si faptul ca unii judecatori... judeca pe bani (din fericire nu prea multi), ajungem din nou la guvernul actual.

Constitutia Romaniei  asigura dreptul si accesul fiecaruia la justitie. Pana acum…

Pe baza unei noi idei geniale (lege?, ordonanta?, HG?) ce emana din birourile Ministerului Justitiei, acum, cetateanul care intenteaza un proces partii adverse, se trezeste cu o scrisoare acasa, nu recomandata, nu pe baza de semnatura de primire, ci... in cutia postala, scrisoare pe care o aveti in atas. Si daca cumva este in vacanta, daca depaseste cele cateva zile notificate ca termen... Ca vreau sau nu, trebuie sa fac o comparatie: in vestul salbatic meseria de peripateticiana (de prostituata) este reglementata.

Cand un barbat simte nevoia, in anumite zone, gaseste pe strada, dar langa un hotel… ce cauta. Fata aleasa il ia de mana si il duce la hotel. La intrare, eh, la intrare, barbatul nostru este obligat sa plateasca inainte de a consuma. Plateste, primeste omul un sapun si un prosop si are o ora la dispozitie.

A plati inainte “ca la curve”, aceasta este ultima gaselnita a guvernarii Ponta. O sa-mi spuneti ca si pana acum se plateau taxele. Depasind faptul ca din punctul meu de vedere taxa este anticonstitutionala generic vorbind, pana acum, poate dintr-o urma de buna crestere, veneai intai in fata instantei, care iti punea in vedere sa timbrezi. Exista un inceput de “relatie” intre cetatean si justitie. Acum nu.
Acum este asa cum spuneam: “ca la curve”. Dai banu’ si candva afli cand ai un dosar pe rol. Penibil, ca sa nu zic scabros.

Nu pot spune ca sunt mirat. Chiar nu sunt. Cum sa-i cer unui june prim ministru sa stie ce inseamna macro economia, cand nici macar macro politica nu a invatat-o inca?

Cum sa-i cer sa respecte voturile date acum un an? Cum sa-i spun ca este artizanul pierderii viitoarelor alegeri si ca  distruge USL-ul? Sau cum sa-i arat cu degetul revenirea, din cauza domniei sale, a lui Traian Basescu pe primul loc? Politic vorbind.

Cum sa-i spun sa urmeze de acum incolo in mod strict politica si interna dar si externa instrumentata de Orban in Ungaria? O Ungarie care nu mai are datorii la FMI, care spune in mod citet NU EEC-ului, care nu se doreste a fi robul cuiva. Si care, in final, nu vrea ca tara sa sa fie doar piata de desfacere a celorlalti.

Sau cum sa-i explic ca este imperativ sa ceara un moratoriu OMC-ului dar si EEC ului, sa blocheze pentru un timp acea zisa libera circulatie a marfurilor si blocand sa-si redezvolte anumite sectoare industriale? (aici nici nu ii mai amintesc faptul ca ungurii si-au rascumparat industria...).

In final, cum sa-i explic ca fie obtine acel moratoriu, fie in fata riscului de “teorie a dominourilor”, a faptului ca si alte tari vor cere acelasi lucru, si OMC dar mai ales si EEC, vor propune o serie intraga de avantaje? Si ca, atunci, va trebui analizat ce trebuie acceptat sau nu?

O fac din nou: conditia obligatorie de iesire din criza trece prin recrearea consumului. Pentru a o face, este imperativ sa dai mijloacele financiare mai multor posibili consumatori. Pentru a crea noi consumatori este obligatoriu sa creezi locuri de munca. Pentru a crea locuri de munca este obligatoriu sa creezi un sistem sanatos de creditari stiindu-se ca IMM-urile sunt si vor fi osatura industriala a Romaniei. Odata creat acest sistem, IMM-urile creaza locuri de munca, diminuand somajul. Daca un somer costa bugetului bani in ajutoare lunare, invers, un nou angajat (fostul somer)  plateste bugetului taxe si impozite. Si... devine consumator. Logica luminoasa? NU, aici vorbim de lucruri pe care un adevarat om politic trebuie sa le invete si sa le inteleaga. Ar mai fi de vorbit despre prospectiva conomica, despre viziunea dezvoltarii Romaniei pe viitorii 20 sau 30 de ani (ceea ce pana in 1989 exista...). Dar hai sa nu-l incarcam prea mult pe “elevul Ponta”.

Voi continua in numerele urmatoare sa disec aceasta guvernare, cea care pana cum este mai proasta decat pana si cea a lui BOC. A guverna neinsemnand doar a “crea” impozite si taxe noi. Ca asta pana si “expertii” de la Cotroceni stiu sa faca.

***



Back to content | Back to main menu