ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Bruxelles

Arhiva > 2012 > Iulie 2012

BRUXELLES


Exista remedii? Probabil da, daca. Daca azi cineva, imi este profund indiferent daca un Basescu bine sfatuit sau un Ponta sau un altul, va avea curajul de a arata cu degetul:
1. faptul ca datoria publica creste mai repede dacat intrarile fiscale
2. faptul ca in mod necesar va fi trebui sa fie socializata sanatatea, asigurarile
3. daca va fi capabil sa spuna NU bancilor care sunt unul dintre principalii responsabili ai situatiei create, in loc de a le finanta, evident in detrimentul cresterii economice.

Pentru a vorbi de remedii, cateva lectii din istroria datoriei publice apar ca fiind, azi la Bruxelles, de reamintit:
1. datoria publica este o creanta transferata de generatia noastra pe spinarea generatiilor viitoare
2. datoria publica - daca este bine gestionata - poate fi utila cresterii economice
3. din pacate, datoria publica incita guvernarile de azi sa creeze sau sa suscite la crearea de noi instrumente financiare care vor fi, ineluctabil, folosite impotriva sa de piete
4. deficitele publice interne si externe sunt strans legate
5. datoria publica creste daca guvernul nu stie sa blocheze tendinta sa naturala de a cheltui mai mult decat ceea ce incaseaza
6. datoria este cu atat mai sustinuta cu cat ea poate fi finantata din agoniseala interna
7. debitorul, statul, este la fel de puternic ca si creancierul
8. cind apare riscul iminent de criza a datoriei publice, tendinta guvernarii este de se gandi ca... se va descurca. Daca nu.. haos, alt guvern etc.
9. criza datoriei suverane este legata de pierderea increderii, des subiectiva, a pietelor
10. diminuarea datoriei suverane trece si prin inflatie (dar si prin: mai multe impozite, mai putine cheltuieli publice, crestere economica, diminuare a dobanzilor, razboi, ajutor extern, sau incapacitate de a rambursa)
11. aproape toate tarile supra-indatorate devin incapabile sa ramburseze la un moment dat (ex: Romania in 1930)
12. ORICE GUVERN RESPONSABIL NU VA FINANTA FUNCTIONAREA SA PROPRIE PRIN IMPRUMUT SI ISI VA LIMITA INVESTITIILE IN FUNCTIE DE CAPACITATEA SA DE A RAMBURSA. Daca nu? Incepand din 2010 guvernarile din interiorul Uniunii Europeene au inceput sa imprumute, anual, per total, peste 1,6 trilioane de euro. Intre 2014 (datoria publica a tarilor bogate este de peste 120%) si 2020, subiectul de azi de la Bruxelles daca ascultam prezicerile FMI, BRI etc, datoria tarilor "bogate" va fi de peste 200% din PIB in Anglia, de 150% in Franta, Belgia, Irlanda, Italia si SUA. Fara a mai vorbi de Grecia!! Si noi??? Ce va trebui sa spuna azi reprezentantul nostru, care nu are inca o datorie publica la fel de pletorica? Doua solutii. Cea de a contribui la datoria publica, economica, a Uniunii, sau de a spune "nu". A spune azi DA inseamna a intra si mai adinc intr-o spirala care pe undeva prin 2050 va da ca rezultat un ratio de peste 250%din PIB. Situatie aberanta dar, cu unele din guvernele actuale. previzibila. Revenim. Azi, Eurogrup poate inca rezista presiunii datoriei suverane dar doar daca dobanzile sunt mici si rezervele private -banii la ciorap - mari. Azi deficitul structural depaseste devine pletoric si ar trebui ca in 2020 sa se ajunga la un excedent structural de 4.5%. Pe care sa-l conservam pana in 2030. Pentru asta ar trebui sa reducem cheltuielile publice europene cu 8% din PIB (20 la 25% din buget). Ceea ce pietele internationale nu cred. Ele vor paria pe o situatie negativa la inceput, si care sa duca probabil la incapacitaea de a rambursa apoi. Vor cere deci un randament mai mare al imprumuturilor acordate. Spirala. Eurogrupul si-a prins degetele in Grecia. Urmeaza Portugalia, Spania, alti membri ai Uniunii. Asta stiindu-se ca Grecia nu va rambursa probabil, mai tarziu, nici altele. Cu toti cei peste 600 de miliarde anuntatI inca din 2010, Uniunea va fi obligata sa transfere o parte din problema la FMI. Care FMI nu are o expertiza particulara in domeniu, care este inca dominat ideologic si nu numai, de SUA. Vom continua - aceasta este dorinta doamnei Merkel - sa ajutam banci, sa nationalizam banci. Lupta de discreditare a euro, dorinta acerba a SUA, va continua chiar daca in final nu va fi utla dolarului. Nu azi, ceva mai tarziu, Uniunea va riposta prin inflatie, care inflatie va diminua valoarea imprumuturilor, dar si a patrimoniului. Ruinand imprumutatorii. Saracindu-ne drastic. Nu va ajunge. Unele tari vor iesi din zona euro, provizoriu sau nu, pentru a modifica paritatea monetara (Germania, Tarile de Jos... Grecia). Si vom ajunge, in acest scenariu, la protectionism urmat de depresiune profunda pe tot continentul. Daca „Bruxelles” se va dori responsabila, ea va vorbi despre toate aceste aspecte si, cine stie... poate ca un reprezentant responsabil al unei tari al caror interese individuale ar fi respectate de propria sa  guvernare va vorbi, doar ca ipoteza, de modul in care inca se poate evita sus zisul scenariu. Daca stie...

Spun asta pentru ca noi pana acum,noi, contribuabilii, am ales oamenii ce ne conduc, nu cu capul, nu incercand sa vedem cum ne va fi cu ei viitorul, ci privind televizorul. Si, des am ales... cum urmeaza:

Quote
T
estoasa de pe stalp.
Un tanar mergea pe jos printr-un sat si la un moment dat decide sa ia o pauza.Se aseaza pe o banca, unde se afla un om mai in varsta si incep, firesc, sa vorbeasca despre tara, guvern, despre legiuitori si cei asemenea lor. Domnul ii spune tanarului:
- Eu ii compar pe parlamentari si pe altii asemenea cu o broasca testoasa asezata pe un stalp. Intrigat, tanarul ii spuse:
- Eu nu inteleg aceasta analogie ... Ce vreti sa spuneti, domnule?
Domnul a explicat:
- Daca te plimbi prin tara si vezi cumva o broasca testoasa stand in echilibru pe capatul de sus al unui stalp de gard, ce poti sa te-ntrebi?
Vazand nedumerirea de pe fata tanarului, continua cu explicatia:
- In primul rand: Nu intelegi cum A AJUNS acolo.
- In al doilea rand: Nu poti sa crezi că STA acolo.
- In al treilea rand: Stii sigur ca nu ar fi putut SA AJUNGA ACOLO SINGURA.
- In al patrulea rand : E clar ca N-ARE CE CAUTA ACOLO.
- In al cincilea rand : Esti convins de faptul ca aceasta NU VA FACE NIMIC FOLOSITOR cat timp sta acolo.
Concluzia: singurul lucru rational ar fi s-o ajuti sa coboare, iar ca sa o ajuti sa coboare…. trebuie sa fii ACOLO, la VOT.
Unquote

Termin confirmandu-va ca testoase sunt nu numai la noi ci si  pe la vecini.


LUCIAN CORNESCU

Back to content | Back to main menu