ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Ponta

Arhiva > 2012 > Septembrie 2012

" Oamenii de rand traiesc ca sa manance si sa bea. Oamenii de valoare mananca si beau ca sa simta ca traiesc. "

SOCRATEPastorel Teodoreanu scria epigrame. De fapt "lipea de zid", cu o totala lipsa de jena, lumea din jurul sau. Recitindu-l, am dat peste prima plimbare la Moscova a lui Petru Groza asa cum Pastorel a descris-o si recunosc ca mi-a venit in minte cea facuta de Victor Ponta la Bruxelles...

Imi este greu sa accept faptul ca sapte milioane si jumatate de oameni, printre care ma numar, sa se fi inselat asa de mult privindu-i capacitatea, de fapt lipsa de capacitate de a deveni din "om politic" - lider. Dar, ca vreau sau nu - si asta indiferent de scuze - Ponta se comporta ca un... bun si ascultator elev. Cert, nu ca lider.

Unde este capacitatea sa de a conduce un sistem? Ponta nu este primul, dupa decembrie 1989, care sa se fi confruntat cu absenta parghiilor. Iliescu a guvernat la inceput, bine sau nu, depinde de cine priveste epoca, fara armata, fara politie, fara servicii. Facand concesii, promisiuni, dand ceea ce inca nu avea...

Ca sa guvernezi ai nevoie in primul rand de constiinta faptului ca ai o masa de oameni in spatele tau, Ponta a avut 7.4 milioane. Pe care-i pierde cu brio. Din zi in zi.

La Bruxelles, loc unde cam totul depinde de relatiile pe care le ai, de lobby, Ponta are un palid unu la purtare. La Washington, la departamentul de stat, acolo unde majoritatea functionarilor nici nu sunt capabili sa stie ce capitala avem, acolo unde multi nici nu stiu daca Romania este in Europa sau in Africa, acolo unde un presedinte socialist (da, si America are..) ne-a procopsit cu un ambassador... afacerist, acolo are un 0. Un zero acolo. Un unu la Bruxelles.

Vrea oare intr-adevar sa schimbe aceste lucruri? Daca da, sa ceara sfaturi de la cei care stiu si sunt capabili sa creeze podurile imediat necesare.


LUCIAN CORNESCU


Back to content | Back to main menu