Main menu
DESPRE JUSTITIE
Justitia noastra, ca meserie, nu este nici mai buna si nici mai rea decat orice alta meserie. Daca inainte de ceea ce unii se incapataneaza sa numeasca revolutie existau, evident in afara de responsabili mici si mari din partid sau din securitati, doua categorii de cetateni, cei care erau in spatele tejghelei si ceilalti, dupa decembrie '89 schimbarile nu fura prea mari. Doar ca... doar ca, pe masura ce "justitiarii" noi si vechi, pe atunci prost platiti, au simtit un vid de putere si evident au realizat ca au o anume impunitate... au trecut in spatele tejghelei. Unii. Evident, nu toti.
Vidul de putere, perioada impunitatii, a durat cativa ani buni. In acea perioada, droaia de procese, de plangeri a devenit, tot pentru unii, o sursa rapida de imbogatire. Bani, blanuri, terenuri... Lucrurile asezandu -
Rolul ei fiind clar definit, acela de a verifica si judecatorii,dar si procurorii si personalul actului de justitie. De a crea "dosare". SIPA a functionat la inceput ca entitate vizibila, mai tarziu si probabil pana azi, mai discret.
Doamna Pruna, prost sfatuita sau prost inspirata, readucand SIPA pe tapet, a creat un nou scandal. Nu numai de presa, ci mai ales in cadrul profesiei. Valtoare inutila din mai multe motive:
1. numarul procurorilor indelicati nu pare a fi inferior, nici pe departe al numarului judecatorilor in cauza.
2. evident, dosarele create de SIPA au fost copiate ani de a randul si de alte servicii dar si de exponenti politici de varf. Si, tot evident, sus-
Un fost presedinte, longeviv, spunea acum nu prea multa vreme ca a "creat" sute, poate mii de judecatori si procurori in timpul mandatelor sale. Ma refer la acela care spunea candva unui chestor... ca el l-
Credibilitatea justitiei, acea incredere in ea care face ca cetateanul sa nu-
Utilizarea procurorilor, a unora, in detrimentul clasei de afaceri autohtone, devenita si ea publica, nu face bine justitiei nici ea. Presiunile facute de procurori asupra judecatorilor, ca final, nu sunt nici ele motiv de incredere in actul de justitie.
Cetateanul, pe masura ce acumuleaza informatii devine din ce in ce mai critic. El, cetateanul, chiar daca stie ca nu toti procurorii, nu toti judecatorii sunt fie "ascultatori", fie rau voitori, fie manjiti, nu tine cont de cati sunt onesti. El, cetateanul, isi pierde increderea in justitie!
Noi salutam faptul ca, mai de curand, judecatori verticali, da, exista, au refuzat sa se mai plieze in fata unor procurori, salutam faptul ca organizatii profesionale ale judecatorilor incep sa reactioneze. Pe de alta parte si judecand strict la nivelul interesului national, nu putem sa nu constatam faptul ca distrugerea tesutului economic autohton se datoreaza cu precadere activitatii unor procurori.
Partial, gratie lor, vedem ca in Romania nu mai exista decat o singura banca "locala", vedem ca aproape 20% din terenurile arabile nu mai sunt romanesti, vedem ca industria noastra nu mai este a noastra, vedem...
Si realizam faptul ca daca... daca procurorii nostri vajnici ar fi actionat la acel nivel de-
Dar faptul ca am devenit un penibil Bantustan, li se datoreaza si lor.