ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Francmasoneria la noi

Arhiva > 2016 > MaiFrancmasoneria
(sau „masoneria“), ca instituție, este un ordin inițiatic ai cărei membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii ( Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o „Putere Supremă“ spusă „Mare Arhitect al Universului“. Organizațiile masonice, prezente în majoritatea țărilor, se regăsesc sub forma obediențelor autonome, „mari loje” sau „Mare Orient” (grupări de loji), ele însele compuse din „loji albastre” (zise și „ateliere”) de câte 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe). Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa occidentală.

        Masoneria din Romania si cum a fost  prostituata


Acum putin timp, fratii mei au sarbatorit un jubileu,cei 50 de ani de masonerie ai mei. La inceput - in Franta, dupa revolutie - in Romania. Poate ca aceasta, experienta masonica acumulata de-a lungul timpului, ma fac sa nu accept prostituarea Francmasoneriei in tara mea.
Poate si faptul ca am initiat si ajutat apoi la existenta  MLNR, eu fiind cel care, recunoscandu-l pe Nicu Filip ca Frate, l-am luat langa mine, i-am dat birouri, secretara, sofer, masina etc  si l-am pus sa gaseasca  batrani maestri inca in viata. Eram in 1990. A gasit 19 si MLNR s-a creat, cu ei, ca entitate noua, in 1992. Cu Nicu Filip ca prim Mare Maestru.
Poate si faptul ca am functionat un timp in MLNUR, poate faptul ca am creat mai tarziu un Suprem Consiliu, poate  pentru ca am urcat pe treptele marilor grade multi dintre cei care azi se mandresc cu gradele lor, toate aceste lucruri fac ca sa nu mai tac, sa nu mai accept ce se intampla!Tot dupa revolutie, s-a creat o Mare Loja Feminina, dupa care o a doua. S-au creat si mai multe Mari Loji mixte. De unde cele peste 30 de Mari mici Loji.
Marile Loji masculine nu recunosc existenta Marilor Loji feminine si a celor mixte. Lojile feminine , loji de adoptie exista cu sau fara sus-zisa recunoastere si, la fel, si cele mixte. In fapt, sunt considerate de Frati  a fi cluburi.
In cazul Marilor Loji masculine: este evident faptul ca nu numarul de membri face calitatea unei Mari Loji, ci respectul principiilor (ale landmarkurilor) si… la fel de evident faptul ca nerespectarea acestora transforma oricare Mare Loja masculina tot in... club.
Marea Loja Feminina, Marele Ordin Feminin, MAREA Loja... etc, etc
Cert este faptul ca, poate cu exceptia MLNR, MLNUR (Szakvary), MLSAR (Zosmer)… restul…
Si tot cert este si faptul ca la «fete», Marea Loja Feminina (Nicolescu) este cam singura... La mixte adeptii DH (Drept Uman).
O ultima problema trebue reliefata. Daca la barbati, la Frati este interzisa utilizarea juramintelor depuse  in fata Marelui Maestru in «scopuri personale» de catre acesta, la fete… Si astfel  gasim o grefiera, o judecatoare, o, procuroare, care… Si astfel dam peste sentinte strimbe!  Lasandu-i  la o parte pe cei care ataca masoneria fie pe Internet, fie prin brosuri de doi bani, pe cei care o considera in mod ridicol ca fiind adepta diavolului, lasand la o parte incercarile de "dupa revolutie" a unora dintre "servicii" de a o bloca, pusi fiind in fata existentei cu sau fara voia lor a Francmasonilor, a fost – din pacate cu usurinta - gasita o alta metoda. Cea a prostituarii imaginii acestei venerabile societati discrete, prin muliplicarea dusa la absurd a numarului de Mari Loji.
Pana la trimiterea in diferite puscarii ale masonilor dupa al doilea razboi mondial, in Romania exista o Mare Loja. Una! Ca se numea Marele Orient sau Marea Loja a Romaniei, nu asta era important.
Azi s-a  ajuns la aproape 30 de Mari (mici) Loji, majoritatea "construite" pentru a deveni surse de profit.
28 de mici Mari Loji, fiecare dotata cu «conducatori»… Absurd!Back to content | Back to main menu