ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Decodificare

Arhiva > 2014 > Noiembrie

"Decodificare"

Un lucru e știut, nu pune niciodată un șobolan la colț, când nu mai are unde merge se-ntoarce și sare pe tine... și e un luptător mare pt supraviețuire...
Aveți dedesubt "marele articol" cu "marea veste" a căderii libere a prețului petrolului bine organizat - data asta, de OPEC... Ca de obicei, eu sunt sceptic în marele parteneriat și cred că Germania se va "răscula" cât de curând, nu are cum sa i convina o confruntare adevărată cu Rusia, i-a ajuns ultima - și oricum, acum își poate permite o mică răzvrătire cu unchiul pe care l-a tot ascultat mai bine de jumatate de secol...A îmbătrânit și unchiul a crescut și nepotul... Să nu mai spunem că nici Franța nu e dornică de fel să-i revadă pe cazaci pe Avenue de Champs Elysees...

Oil prices plunge after Opec meeting
The price of oil slumped after the Opec oil producers' cartel decided not to cut output at its meeting in Vienna.
Opec's secretary general Abdallah Salem el-Badri said they would not try to shore up prices by reducing production.
"There's a price decline. That does not mean that we should really rush and do something," he said.
Following the announcement Brent crude hit its lowest since August 2010, falling below $72 a barrel, before settling at $72.58.
The US benchmark dropped $4.64 to $69.05 a barrel, although market business slowed by midday in thinning Thanksgiving holiday business.
The 12 Opec members decided to maintain production at 30 million barrels per day as first agreed in December 2011.
"We don't want to panic. I mean it," said Mr el-Badri. "We want to see the market, how the market behaves, because the decline of the price does not reflect a fundamental change."
Crude oil prices have fallen 30% since June on sluggish global demand and rising production from the US.
The fall in the oil price has been causing concern for several members of the oil cartel, as most require a price above $80 a barrel to balance their government budgets and many need prices to be above $100 a barrel.
"Saudi Arabia and the Gulf states can resist for a while," said Simon Wardell, energy expert at Global Insight.
"They have significant financial assets that mean they can sustain a lower oil price. They can secure their budgets without a higher oil price."
Saudi Arabia is the largest producer within the Opec oil producing cartel.
Looking ahead the OPEC secretariat forecast non-OPEC supply next year to grow by more than the demand for oil.
That would squeeze the group even more, and aggravate the downward pressure on prices. Good news for OPEC's customers but very bad news for the more hard-pressed of its members - including Iran, Venezuela and Nigeria.
But even for those like Saudi Arabia that can manage at current prices, there comes a point below which even they will start to get uncomfortable.
Analysts suggest the strategy of maintaining output may be aimed at retaining dominance of the market in the face of increasing shale oil production in the United States.
The shale boom has been one of the drivers behind the decline in the oil price.
But as the oil price dips, shale becomes less economical to produce.
If oil prices are allowed to remain low for some time that could cap shale production over the longer term. So keeping oil prices low may in fact make sense for Opec.
"The Saudis want Opec to remain relevant,'' said analyst Phil Flynn, speaking before the end of the meeting in Vienna. "The only way in their mind is to subdue the US shale producer."
Opec accounts for a third of the world's oil sales.
BBC © 2014

Idei desprinse din discursul presedintelui Putin la Conferinta de la clubul Valdai din Soci la 24 octombrie 2014 –
În acest discurs, Putin a schimbat brusc regulile jocului. Anterior, jocul politicii internaționale a fost jucat după cum urmează: politicienii făceau declarații publice, de dragul de a menține o ficțiune plăcută a suveranității naționale, dar erau strict pentru spectacol și nu aveau nimic de-a face cu substanța politicii internaționale; între timp, se angajau în negocieri în spatele opiniei publice, în camere secrete, în care cele mai bune oferte reale erau făcute cu ciocanul afară si cu pumnul pe masă.

Anterior, Putin a încercat să joace acest joc, așteptând doar ca Rusia să fie tratată de la egal la egal. Dar aceste speranțe au fost spulberate, iar la această conferință a declarat că acest joc trebuie să se termine, încălcând în mod explicit tabu-ul Occidentului, vorbind direct către oameni, peste capetele șefilor clanurilor de elită și liderilor politici.

Mai jos sunt cuprinse cele mai importante puncte din discursul lui Putin:
1. Rusia nu va mai juca aceste jocuri și nu se mai angajează în negocieri în ,,camera din spate” pe fleacuri. Dar Rusia este pregătită pentru discuții și acorduri grave, dacă acestea sunt favorabile pentru securitate colectivă, sunt bazate pe corectitudine și să țină seama de interesele fiecărei părți.

2. Toate sistemele de securitate colectivă la nivel mondial acum se află în ruine. Nu mai există nici o garanție internațională de securitate pentru nimeni. Și entitatea care le-a distrus are un nume: Statele Unite ale Americii.

3. Constructorii Noii Ordini Mondiale au eșuat, după ce au construit un castel de nisip. Indiferent daca va fi sau nu construită o nouă ordine mondială de orice fel, nu este doar decizia Rusiei, dar este o decizie care nu se va face fără Rusia.

4. Rusia favorizează o abordare conservatoare pentru introducerea inovațiilor în ordinea socială, dar nu se opune investigării și discutării acestor inovații, pentru a vedea dacă introducerea oricăror dintre ele ar putea fi justificată.

5. Rusia nu are intenția de a merge la pescuit în apele tulburi create de expansiunea "imperiului de haos" al Americii, si nu are nici un interes în construirea unui nou imperiu de către ea (acest lucru nu este necesar; provocările Rusiei se afla in curs de dezvoltare în teritoriul său deja vast). Iar Rusia nu este dispusă să acționeze ca un salvator al lumii, așa cum ea a fost în trecut.

6. Rusia nu va încerca să reformeze lumea prin propria ei imagine, dar nici nu va permite nimănui să o reformeze prin imaginea lui. Rusia nu se va închide de lume, dar oricine încearcă să o închidă de lume va fi sigur că va culege o tornadă.

7. Rusia nu dorește ca haosul să se răspândească, nu vrea război, și nu are intenția de a începe unul. Cu toate acestea, azi Rusia vede izbucnirea războiului global ca aproape inevitabilă, este pregătită pentru el, și continuă să se pregătească pentru el. Rusia nu vrea război, dar nici nu se teme de el.

8. Rusia nu intenționează să aibă un rol activ în contracararea celor care încă încearcă să construiască Noua lor Ordine Mondială, până la eforturile lor de a începe să afecteze interesele cheie ale Rusiei. Rusia ar prefera să stea și să privească la ei, la cât de multe bucăți din capetele lor sărace pot lua. Dar cei care încearcă să tragă Rusia în acest proces, prin nerespectarea intereselor sale, vor fi predati adevăratului sens al durerii.

9. În exterior, și, cu atât mai mult, în politica internă, ​​puterea Rusiei nu se bazează pe elite, care-și ocupă camera lor din spate, ci pe voința poporului.
10. Există încă o șansă de a construi o nouă ordine mondială, care va evita un război mondial. Această nouă ordine mondială trebuie în mod necesar să includă Statele Unite ale Americii, dar poate face acest lucru numai în aceleași condiții ca oricine altcineva: sub incidența dreptului internațional și a acordurilor internaționale; abținerea de la orice acțiune unilaterală; cu respectarea deplină a suveranității altor națiuni.

Noi reguli sau un joc fără reguli.

,,Cred că această formulă descrie cu exactitate punctul de cotitură istorică unde am ajuns astăzi și alegerea cu care ne confruntăm cu toții. Nu este nimic nou, desigur, în ideea că lumea se schimbă foarte rapid. Știu că acest lucru este ceva despre ce ați vorbit la discuțiile de astăzi. Este cu siguranță greu să nu observi transformările dramatice în politica mondială și economie, viața publică, și în industrie, tehnologiile informaționale și sociale. Este practic imposibil să se evite. Ați avut deja discuții detaliate, dar eu voi stabili punctul meu de vedere. Acesta va coincide cu punctele de vedere al altor participanți cu privire la anumite puncte și diferă față de al altora. Așa cum am să analizez situația de astăzi, să nu uităm lecțiile istoriei.

Mai întâi de toate, modificări ale ordinii mondiale - și ceea ce vedem astăzi sunt evenimente pe această scară - care de obicei, au fost însoțite nu de război mondial dar de conflicte zonale, și prin lanțuri de conflicte la nivel local intensive. În al doilea rând, politica la nivel mondial este mai presus de toate despre liderul economic, problemele legate de război și pace, precum și dimensiunea umanitară, inclusiv a drepturilor omului. Lumea este plină de contradicții astăzi. Trebuie să fim sinceri în a cere reciproc, dacă avem o plasă de siguranță de încredere. Din păcate, nu există nicio garanție și nicio certitudine că sistemul actual de securitate globală și regională este capabil de a ne proteja de răsturnări. Acest sistem a devenit slăbit serios, fragmentat și deformat. Organizațiile de cooperare internaționale și regionale politice, economice și culturale, de asemenea, trec prin momente grele…”

,,… Războiul Rece s-a încheiat, dar el nu s-a terminat cu semnarea unui tratat de pace clar și transparent cu acorduri privind respectarea normelor existente sau crearea de noi norme și standarde. Acest lucru a creat impresia că așa-numitul "învingător" din Războiul Rece a decis să exercite presiune pentru a remodela lumea în funcție de propriile nevoi și interese. Dacă sistemul existent de relații internaționale, drept internațional și verificările și soldurile au stat în calea acestor obiective, acest sistem trebuie declarat lipsit de valoare, depășit și trebuie reformat imediat…”

,,… Poate că, nu avem motive reale de îngrijorare, susțin și pun întrebări incomode? Poate poziția excepțională a Statelor Unite și modul în care acestea își desfășoară conducerea lor este într-adevăr o binecuvântare pentru noi toți, și imixtiunea lor în evenimentele din întreaga lume este să aducă pace, prosperitate, progres, creștere economică și democrație, iar noi ar trebui, poate, doar să ne relaxăm și să ne bucurăm? Permiteți-mi să spun că nu este cazul, absolut nu este cazul.”

...,,A dicta unilateral și a institui cuiva modele proprii produce rezultatul opus. În loc de soluționare a conflictelor aceasta conduce la escaladarea lor, în loc de state suverane și stabile, vedem răspândirea tot mai mare de haos, și în loc de democrație există suport pentru un public foarte dubios, de la neo-fasciști deschisi la radicali islamici. De ce se sprijină astfel de oameni?... Ei au sponsorizat odată mişcările extremiste islamice pentru a lupta cu Uniunea Sovietică. Aceste grupuri au primit experienţa lor de luptă în Afganistan şi mai târziu a dat naştere la talibani şi Al-Qaeda. Occidentul, dacă nu i-a sprijinit, cel puţin a închis ochii, şi, aş spune, a dat informaţii, sprijin politic şi financiar pentru invazia teroriştilor internaţionali în Rusia (nu am uitat acest lucru) şi ţările din regiunea Asia Centrală…”

,,… Numai prin înțelepciune actuala conducere egipteană a salvat această țară arabă cheie, de la haos. În Siria, ca și în trecut, Statele Unite și aliații săi au început finanțarea directă și înarmarea rebelilor, permițându-le să umple rândurile lor cu mercenari din diferite țări. Permiteți-mi să întreb de unde acesti rebeli primesc banii lor, de arme și specialiști militari? Cum a reușit Isil să devină astfel un grup puternic, în esență, o forță armată adevărată? În ceea ce privește sursele de finanțare, astăzi, banii nu provin doar din droguri, a căror producție a crescut nu doar cu câteva puncte procentuale, ci mult mai mult, din moment ce forțele coaliției internaționale au fost prezente în Afganistan?...”

,,… Trebuie să spun că, chiar și acum, în încercarea de a rezolva criza din sud-estul Ucrainei, OSCE joacă un rol foarte pozitiv. În lumina schimbărilor fundamentale din mediul internațional, creșterea incontrolabilitătii și diverselor amenințări, avem nevoie de consensul global al forțelor responsabile. Nu este vorba despre unele oferte locale sau o divizie a sferelor de influență în spiritul diplomației clasice, sau dominația globală completă a cuiva. Cred că avem nevoie de o nouă versiune de interdependență. Nu trebuie să ne fie frică de ea. Dimpotrivă, acesta este un instrument bun pentru armonizarea pozițiilor. Acest lucru este deosebit de relevant, având în vedere consolidarea și dezvoltarea anumitor regiuni de pe planeta, procedeu care necesită în mod obiectiv instituționalizarea unor astfel de noi poli, crearea de organizații regionale puternice și elaborarea unor norme de interacțiune a acestora. Cooperarea dintre aceste centre s-ar adăuga în mod serios la stabilitatea, securitatea, politicii și economiei mondiale. Dar, în scopul de a stabili un astfel de dialog, avem nevoie pentru a trece de la premisa că toate centrele regionale și proiectele de integrare formate în jurul lor trebuie să aibă drepturi egale la dezvoltare, astfel încât acestea se pot completa reciproc și nimeni nu le poate forța în conflict sau opoziție artificial…”

,,… Suntem conștienți de faptul că lumea a intrat într-o eră de schimbări și transformări la nivel mondial, când cu toții avem nevoie de un anumit grad de precauție, capacitatea de a evita măsuri necugetate. În anii de după Războiul Rece, participanții la politic la nivel mondial au pierdut aceste calitati oarecum. Acum, avem nevoie să le memorați. În caz contrar, speranțele pentru o dezvoltare pașnică, stabilă va fi o iluzie periculoasă, în timp ce tulburările de astăzi vor servi pur și simplu ca un preludiu la prăbușirea ordinii mondiale. Da, desigur, am spus deja că construirea unei ordini mondiale mai stabile este o sarcină dificilă. Vorbim despre muncă îndelungată și grea. Am fost capabili să elaborăm norme de interacțiune după al doilea război mondial, și am reușit să ajungem la un acord la Helsinki în anii 1970. Datoria noastră comună este de a rezolva această provocare fundamentală în această nouă etapă de dezvoltare.”

Nota redactiei: Evident, coborarea cu peste 30% a pretului de achizitie a petrolului, nu se reflecta, nici la noi, nici la altii... printr-o coborare a pretului "la pompa". Ba, din contra, asistam la premizele maririi pretului giga caloriei, a caldurii. Putem oare spune doar din acest motiv ca avem o guvernare "nepasatoare" in ceea ce priveste interesul fiecaruia dintre noi?

Back to content | Back to main menu