ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Guvernul Ponta

Arhiva > 2013 > Aprilie 2013

Eu cred ca o tara care încearca sa prospere
prin stabilirea de taxe mari este ca un om
care, stand intr-o galeata, incearca sa se
ridice tragand de maner. (Winston Churchill)


Incep sa fiu dezamagit de guvernul "Ponta II". Dar domniile voastre? Evident, modul cel mai simplist de a face rost de bani consta in marirea taxelor directe si indirecte. La fel de evident, W.Churchill a explicat, atunci, care este rezultatul unei astfel de gandiri simpliste. De 23 ani, guvern dupa guvern, toate au vorbit de necesitatea strangerii centurilor. Romanul, rabdator, a ascultat si a ajuns in faza in care nu mai are ce sa mai stranga.

Pana cand nu vom trece la crearea locurilor de munca prin investitii directe in "marile proecte" nu vom reusi decat sa strivim si mai mult masa, pe cei multi. Da, in Romania de azi exista un 6 pana la 8% familii care nu vor suferi economic in mod imediat. Dar ceilalti? Guvernarea Ponta II, pana una alta, ne transmite doar un mesaj: atentie, 2013 va fi un an greu. Economic vorbind.

Romanul este obisnuit sa-si stranga centura. Din generatie in generatie, momentele agreabile fiind exceptii. Dar doar daca intelege de ce! Doar daca vede capatul tunelului.

Crearea de locuri de munca trece prin investitii directe in toate domeniile lucrative. In anumite segmente noi industriale, in agricultura, in infrastructura, etc. La randul sau, fiecare loc de munca creat, creaza un plus la buget sub forma de impozite directe si indirecte in loc de a crea o gaura sub forma de ajutoare.

Cred ca acest obiectiv este primordial. Dar cred si ca pentru a reusi in acest domeniu trebuie sa fie facute niste schimbari profunde.

Prima fiind modul in care Ponta va reusi sau nu sa creeze un nou tip de relatie a Romaniei cu lumea exterioara, relatie bazata pe respectul reciproc.

Tarile de Jos, Olanda, cea care in ultimul timp are o guvernare care isi permite in mod josnic sa santajeze Romania privind intrarea sa in spatiul Schengen, acea Olanda candva respectabila, ar trebui sa fie data in judecata. Nu Olanda, ci guvernul sau actual. A face acest lucru ar fi credem noi salutar.

Relatia cu FMI ar trebui sa fie revizuita in profunzime, eu amintind guvenului Ponta faptul ca datornicul, noi, este in pozitie de forta fata de creancier… acesta asteptandu-si banii!

Diferit de multe alte tari din spatiul CEE, Romania nu este foarte indatorata. Greu de comparat datoria (in procent PIB) a Romaniei, de exemplu cu cea a Frantei, a Italiei, a Spaniei, a Portugaliei…etc.

In fapt, noi datoram sub 50% din PIB, cei mai sus citati - dublu sau mai mult. Relatia Romaniei cu Statele Unite trebuie sa fie reevaluata si ea. Tinand cont de pozitia geografica a Romaniei, de dorinta Rusiei de… a se imprieteni cu noi.

Ce obtinem de la SUA? Ce putem obtine de la Rusia? Ce tipologie relationala am trebui sa avem cu China? Altfel spus: cine doreste sa ne ajute sa ne refacem… virginitatea economica, sociala, industriala, agrara etc. Din ce motive, cu ce costuri pentru noi, trecand prin ce furci caudine?

Ponta se autodeclara admirator al lui Mao? Ok! Mao a stiut la inceputul "marsului luminos" sa negocieze cu mandarinii un imprumut imens. 50.000 de talanti de argint. A negociat, a obtinut, astfel a castigat. Dar si-a si respectat scrupulos datoriile, fiecare punct al negocierilor de atunci. Are oare Ponta capacitatea de a face la fel?
Ponta se declara iubitor al lui Che Guevara. Atata vreme cat nu-i va urma "calea", va ramane om politic. Daca insa va incerca…

Vladimir Tismaneanu vede democratia "pe marginea prapastiei". Uitand ca Romania este compusa din romani, din acea masa care se mobilizeaza greu, dar care, odata mobilizata…

Lucian Cornescu

Back to content | Back to main menu