ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Vizita SUA

Arhiva > 2014 > Mai

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” N.IorgaVizita fulger a vicepresedintelui american se inscrie in noua logica  a jocului de GO practicat de milenii de catre japonezi si de curand integrata de SUA. Romania este granita estica a NATO, extrem de aproape de Rusia si  nu doar din cauza proximitatii extrem de vulnerabila. Esecul lamentabil al politicii departamentului de stat american in Ucraina obliga NATO sa-si revizuiasca prioritatile imediate. Si astfel, si Polonia, dar si Romania, au devenit, ca posibile teatre de razboi, locul unde si tehnica militara americana dar si armata ei va fi din ce in ce mai prezenta. Ceea ce inseamna ca intr-un caz limita, cel al conflictului armat, cele doua tari vor fi altceva dacat necsarul tampon care permite unei structuri militare puternice sa se pregateasca, si asta doar pentru a intra in mod real in lupta.

Promisiuni au fost facute si in anii 1950 atunci cand Ungaria s a rasculat si... a primit fara flori tancurile rusesti, si atunci cand Polonia a facut la fel, acolo fara tancuri dar cu un regim militar pro sovietic extrem de dur... si in alte parti. In fiecare dintre acele cazuri o parte din populatie bazandu-se pe indemnuri si promisiuni si alegandu-se cu... suferinta.

De aceea imi este greu sa cred in realitatea promsiunilor vizitatorului nostru american.Vizitator cunoscut pentru verbiajul sau pregatit de ambasadele americane din diferitele locuri pe unde merge, verbiaj facut sa "sa placa" si la care, in cazul recentei vizite, sus zisa ambasada, din motive obscure, a adaugat si osanalele adresate DNA si... si junelui Georgescu de pe la o alta organizatie, aceea chiar inutila.

Ambasada americana  face in ultimii ani oficiu de tampon intre realitatile funcionarii sus ziselor organizatii si departamantul de stat, care primeste doar o parte a adevarului. DNA si dosarele sale masluite, Georgescu (A.N.I), unealta ascultatoare si dosarele sale... cam la fel, merita laude? La limita si doar in anumite cazuri DNA da. ANI, cert nu.

Nu cred ca ambasada  americana  functioneaza si ea la ordin in acest caz. Cred ca aici avem o buba locala, din pacate transformata de la ultimul ambasador incoace, ma refer la  Mark Gitenstein, in septicemie. Care septicemie a atins o parte a suszisului departament de stat.

America se confrunta cu probleme uriase. Rusia se apropie si nu numai economic de China. Contract  de 400 de miliarde de dolari de export de gaze rusesti in China, metale rare din Siberia cu aceeasi destinatie. China cu cele peste 3.000 de miliarde de lichiditati in dolari si euro, China devenita un colos si pe plan militar (vedeti ultimul lor port avion, mai eficient decat cele americane, mult mai modern etc). Vedeti capabilitatile sale tehnologice de razboi si mai vedeti si numarul de soldati ai Chinei. Adaugati la acest lucru si capacitatile in acelasi domeniu ale Rusiei.

Integrand acest lucru  vedem ca suprematia militara a Americii, politistul mondial din ultimele decade, pai a cam disparut. Da, America are o tehnica de razboi ultra performanta... dar si ceilalti incep sa o aiba.

America datoreza bani intregii planete. Dolarul american poate fi oricand "demonetizat" de capitalul disponibil al creditorului numit China. Industria americana  s-a exportat si in China. Alta parghie majora.

Revennd la "extrem de importantele mesaje" ale vicepresedintelui american dar plasandu-le in contextul global... Este oare importanta politetea cu care a spus “la revedere” domnului Basescu? Este oare importanta gafa ,probabil voita, cea legata de un V. Ponta viitor presedinte? Mai este America "inalta Poarta"? Poate doar din obicei.

Nu cred in promisiunile facute in numele NATO de Joe Biden. De la Metternich (Klemens Wenzel Nepomuk Lothar Fürst von Metternich-Winneburg zu Beilstein) incoace, orice analist politic stie ca tratatele sunt doar bucati de hartie extrem de usoor de rupt si aruncat la cos. Suntem adulti chiar daca votam des anapoda. Ca adulti, hai sa citim din nou putina istorie!

Un week-end placut!

Back to content | Back to main menu