ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

ICCJ

Arhiva > A-L

INALTA CURTE DE CASATIE SI  JUSTITIE A ROMANIEI


Sectia de contencios administrativ a ICCJ va avea pe 30/09/2011 de judecat un dosar mai mult decat important pentru o intreaga breasla. Dosarul 4701/1/2011 este, cel putin in aparenta, clar. Clar daca vom considera ca actul de a scrie un articol de presa sau de a concepe o emisiune radio sau TV  este un act de creatie. Altfel spus  ICCJ va judeca  existenta “efortului intellectual” al unei bresle. Cea a Jurnalistilor Profesionisti, a celor care o intreaga viata au trait si traiesc din scris.

Dupa stiinta noastra, opozantul, Ministerul Muncii, face niste presiuni greu de calificat  asupra ICCJ in acest dosar. Vrand sa evite ce? Consacrarea unui concept logic in ceea ce priveste aceasta breasla.Conceptul de creator, acelasi care este deja consacrat pentru scriitori.

Stiind ca si unii si altii au ca unealta de lucru mintea si... penita, stiind ca actul de a scrie, des limitandu-se doar la reportaj si nu “dand indicatii pretioase” presupune aceeasi inteligenta, aceeasi capacitate creatoare, stiind aceste lucruri astept cu nerabdare sa vad cum va fi judecat acest dosar. Sunt, evident, doar doua ipoteze: cea logica, de verticalitate a judecatorilor nostri si... cealalta, cea a... unei penibile elesticitati a coloanei vertebrale.

Curiozitatea mea  de... entomolog, in acest caz, fiind probabil impartasita de intreaga breasla jurnalistica. Care, se stie, isi va intrebuinta si inteligenta si penita.  Sper eu, ca... laudand! Evident si aici, la noi, dar si  afara!
LUCIAN CORNESCU


Back to content | Back to main menu