ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Un circ penibil

Arhiva > 2014 > Martie

"Om liber e acela care n-are nevoie sa spuna nici o minciuna" (NICOLAE IORGA)

UN CIRC PENIBIL

Atunci, in 2012, cand am fost chemati sa votam, de fapt nu pentru Ponta sau Antonescu, ci pentru eliberarea scaunului prezidential, noi, cei multi, am mers. Si, fie prost informati, fie creduli, ne-am pus sperantele in urne. Restul... il stim cu totii.

Circareala din ultimele luni, lupta "pentru putere", de fapt pentru mai multe resurse financiare, lupta cert nu in interesul populatiei, face ca o imensa majoritate dintre credulii care si au pus sperantele in USL, sa... traga obloanele.Cine va mai vota oare la europarlamentare, dar mai ales la prezidentiale? Cine? Si mai ales, pe cine!?

Chiar daca gestul de ieri al lui Antonescu, cel care a demisionat dintr-un post dat lui -spunea el - de cei care au votat USL, care USL a murit, este un gest frumos, corect, poate chiar nobil, il vom mai crede? Totusi, el este cel care, indeiferent de ce, s-a retras de la guvernare.

Ponta? Probabil cel mai putin dotat in numar de neuroni prim ministru din ultimii 24 de ani, ambitios (ceea ce nu este neaparat un defect), dar mergand pana la prostie, caci dand de fapt din nou toiagul de maresal lui Basescu, el, Ponta, este probabil bun de procuror, bun de director de concentrare dar nu de presedinte. Romania a facut un salt in PIB in 2013? 3.4%? Unde se regaseste in bunastare acea cifra? Taxe peste taxe, impozite noi, zeci, cam asa arata "Ponta1 si Ponta2". De votat Ponta?

Mai jos am sa caut sa va arat in ce capcane NU trebuie sa picam in lunile ce urmeaza. Decalogul de mai jos fiind urmat cu sfintenie de multi "sefi" de partide si, evident, de presedinti de tara, premieri etc .
Si, sincer, sper ca de aceasta data vom sti cum sa votam.

Cu stima,
Lucian Cornescu

Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.

Decalogul Chomsky

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi o personalitate marcantă a stângii politice din Statele Unite.

Back to content | Back to main menu