ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

TVR vs Monica Ghiurco

Arhiva > 2014 > August

Cazul TVR versus Monica Ghiurco

Cred sincer ca, unul dintre motivele pentru care actualul presedinte al Romaniei va trebui sa plateasca din greu in fata natiunii este faptul ca a reusit sa creeze un clivaj profund intre cetateni. Clivaj, uneori ura, des prostie.

Dar noi, jurnalistii?

Ca vechi jurnalist, ca cetatean responsabil NU pot accepta ca breasla din care fac si eu parte, cea a jurnalistilor, sa se coboare pana a infiera cu manie proletara o jurnalista, strict doar pentru ca si-a confirmat public opiniile si sustinerea breslei!! Atunci era vorba despre rezultatul trist al unei parodii juridice, rezultat care risca sa lase fara sediu o televiziune. Maine se poate intampla acelasi lucru, dupa alegerile prezidentiale, cu oricare alta. Inclusiv cu jurnalistii din TVR, TVR care poate fi... vanduta, privatizata! Amatori exista!

Si astfel - convins fiind ca ceea ce urmazaza se adreseaza une infime minoritati dintre functionartii TVR, cert nu unor jurnalisti, ma adresez acum lor, incapabililor de a sti ce inseamna presa si carora le amintesc ce inseamna meseria pe care pretind a o face.

quote
CODUL DEONTOLOGIC AL ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA
1.
Respectul pentru adevăr şi informarea corectă a publicului sunt imperativele supreme ale jurnalistului. Ştirile, fotografiile sau înregistrările audio-video vor fi procurate prin metode corecte şi oneste.
2. Materialele destinate publicării sub formă de texte şi imagini vor fi verificate cu grijă, din surse credibile. Informaţiile trebuie să fie exacte, obiective, şi să nu conţină opinii personale.
3. Ştirile sau afirmaţiile neadevărate, trebuie rectificate imediat, sub forma adecvată, de către jurnalistul sau redacţia care le-a difuzat.
4. Persoanele care lucrează în presă trebuie să păstreze secretul profesional. Exista regulamente internaţionale care garantează confidenţialitatea surselor de informaţii.
5. Editorii şi redactorii trebuie să vegheze la separarea textelor redacţionale de cele realizate în scop publicitar. Textele, imaginile şi desenele publicitare vor purta, în mod vizibil, această menţiune.
6. Jurnalistul respectă viaţa privată şi sfera intimă a individului. Atunci când comportamentul unei persoane lezează interesele publice, presa poate folosi informaţii din această sferă.
7. Prezentarea în mass-media a violenţei, a brutalităţii şi a moravurilor trebuie să aibă în vedere protecţia emoţională a tineretului.
8. Nimeni nu trebuie să suporte discriminări sau injurii pe considerente de sex, defecte fizice, apartenenţa la un grup social, religie, rasă sau naţionalitate.
9. Jurnalistul nu se substituie instituţiilor publice. Relatările privind procedurile poliţieneşti sau juridice trebuie făcute astfel încât să nu prejudicieze nici una din părţile implicate. În ceea ce priveşte delincvenţa juvenilă, este recomandabil să se evite citarea numelor şi
identificarea persoanelor prin imagini, având în vedere viitorul acestora.
10. Sunt interzise acceptarea şi acordarea de avantaje de orice fel, menite să îngrădească sau să influenţeze libertatea de decizie a redactorului şi a editorului.
unquote

TVR s-a dotat cu o comisie de etica. Aceasta are de judecat tocmai indivizii care, in acest caz, au sesizat-o!

Cu stima majoritatii ,
Lucian Cornescu

Back to content | Back to main menu