ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Viitorul copiilor nostri si... noi

Arhiva > 2014 > Iunie

VIITORUL COPIILOR NOSTRI SI... NOI

Da, din cand in cand, trec de la problemele "imediate", de la matrapazlacurile unora, Decani de Barouri (sau pro decani), de la avocati care in loc de a ajuta clientii ii jupoaie, evident sub privirea binevoitoare a primilor, de la politicieni... doar cu numele, in fapt de la hiene, la... lucruri vitale. La viata noastra, dar mai ales la la viitorul progeniturilor noastre.
Problema lor de supravietuire are doua aspecte. Unul priveste resursele lumii evoluate, care nu mai are pentru multa vreme rezerve conventionale de energie, de materii prime si de alimente. Al doilea aspect priveste lumea a treia, unde se constata ca cel putin 2,3 miliarde de oameni sunt lipsiti de apa. Fondul Mondial pentru Natura avertizeaza ca, in cazul in care consumul mondial va evolua in ritmul actual, in 2030 omenirea ar putea avea nevoie nu de una, ci de doua planete pentru a-si putea acoperi nevoile de consum si a supravietui.

Amprenta ecologica a umanitatii, indicator care evalueaza consumul de resurse naturale, depaseste cu 30% capacitatea planetei de a se regenera, se mai arata in raportul citat, intitulat "Planeta Vie” si publicat la Paris.

Presiunea exercitata de omenire asupra planetei s-a dublat in ultimii 45 de ani, din cauza cresterii demografice si a consumului individual, se explica in raportul citat.

Suprapopularea epuizeaza ecosistemul, iar deseurile se acumuleaza in aer, in pamant si in apa. In plus, defrisare, lipsa apei potabile, reducerea biodiversitatii si schimbarile climatice, provocate de emisiile de gaze cu efect de sera, "pun din ce in ce mai mult in pericol bunastarea si dezvoltarea tuturor natiunilor", explica WWF.
Cum reactioneaza guvernele responsabile?
1.Desalinizarea
Există mari cantităţi de apă pe pământ. Din păcate, peste 97% din aceasta este prea sarata pentru consumul uman şi doar o fracţiune din restul este uşor accesibila în râuri, lacuri sau in rezerve subterane.. Mai mult de 1 miliard de oameni locuiesc în zone unde apa este limitata, iar numărul ar putea creşte la 1,8 miliarde de 2025.

În conformitate cu cele mai recente cifre de la Asociaţia Internaţională de desalinizare, există acum 13,080 unitati de desalinizare în funcţiune in întreaga lume. Împreună au capacitatea de a produce până la 55.6 milioane metri cubi de apă potabilă pe zi-doar 0,5% din utilizarea globala de apă. Aproximativ jumătate din capacitate este în Orientul Mijlociu. Deoarece desalinizarea necesită cantităţi mari de energie, utilizarea ei a fost limitata la naţiunile bogate în petrol.

Dar acum lucrurile se schimba. Cum mai multe părţi ale lumii se confruntă cu perioade prelungite de secetă si penurie de apă, desalinizarea devine o necesitate. În California 20 de module de desalinizare au fost propuse, inclusiv una mare lângă San Diego. Mai multe orase din Australia construiesc, inclusiv una uriasa, lângă Melbourne, care costa aproximativ 2,9 miliarde dolari si care va acoperi 1/3 din apa necesara intregului oras. In Anglia, langa Londra, se construeste deja una.
Intre 2010 si 2015 capacitatea de productie a apei desalinizate va practic dubla. Evident, la nivel planetar.
In Romania, protejarea resurselor de apa, atat la nivel calitativ, cat si cantitativ, este un punct critic. Problema necesita cu atat mai multa atentie cu cat resursele de apa ale Romaniei sunt structura de rezistenta a economiei, intre 35 si 40% din energia electrica a tarii provenind din hidrocentralele existente. Rezervele de apa sunt, de asemenea, importante pentru a sustine agricultura, 30% din terenurile fertile avand nevoie de irigare, se mai arata in comunicat. Resursele de apa din Romania au scazut si sunt amenintate de poluare

Apa potabila este vitala iar peste 60% din ea este utilizata de agricultura
2. Cea mai importantă invenţie a secolului al XXI-lea? "Acest proiect este mai important decât orice altceva de pe glob", anunţă presa britanică ( The Guardian, Sundrop Farms)

O echipă de cercetători a reuşit ceva ce pare desprins din cele mai fanteziste lucrări science-fiction: au dezvoltat o metodă ce permite producerea unei cantităţi nelimitate de
alimente în deşert, cu ajutorul razelor Soarelui şi a apei de mare.
Un grup de oameni de ştiinţă din Europa,Asia şi America de Nord, condus de un fost bancher în vârstă de 33 de ani, a înfiinţat într-o zonă de deşert din Australia compania Sundrop
Farms. Profitând de preţul scăzut al terenului din deşert, unde singura resursă disponibilă este soarele, compania Sundrop Farms a achiziţionat o porţiune întinsă şi a iniţiat un proiect experimental ce promite să rezolve problemele alimentare ale omenirii.
Specialiştii Sundrop Farms au realizat ceva ce pare imposibil: folosind soarele pentru a desaliniza apa de mare, pe care o folosesc pentru irigaţii şi pentru a încălzi şi răci serele (în funcţie de nevoie), oamenii de ştiinţă au reuşit să producă tone de legume de calitate superioară, fără pesticide, de-a lungul întregului an.
Până acum, compania a reuşit să producă roşii, ardei şi castraveţi în cantităţi comerciale, iar aceeaşi tehnologie poate fi folosită pentru numeroase alte culturi. Marele avantaj este faptul că tehnologia Sundrop Farms nu consumă deloc apă dulce şi necesită foarte puţini combustibili fosili. Apa de mare şi energia solară sunt disponibile gratuit în cantităţi (aproape) nelimitate.
Proiectul inaugurat acum 18 luni a funcţionat atât de bine, încât numeroşi investitori şi reprezentanţi ai lanţurilor de supermarketuri au călătorit în Port Augusta,Australia, pentru a vedea cu ochii lor succesul Sundrop Farms. Acum,compania intenţionează să construiască o nouă seră în valoare de 8 milioane de lire sterline, ce urmează să se întindă pe 8 hectare -fiind de 40 de ori mai mare decât construcţia iniţială. Anual, în noua seră vor fi produse 2,8 milioane de kilograme de roşii şi 1,2 milioane de kilograme de ardei.
"Se poate spune că acest proiect este mai important decât orice altceva ce se petrece în acest moment pe glob", susţine publicaţia britanică The Observer. Motivul? Agricultura consumă între 60% şi 80% din totalul resurselor de apă dulce de pe Terra, astfel că reuşita companiei Sundrop Farms - creşterea legumelor fără resurse de apă dulce - este "de-a dreptul miraculoasă", afirmă jurnaliştii britanici.
Sistemul prin care compania Sundrop Farms reuşeşte să crească legume în deşert, într-o perioadă de secetă, pare desprins din filmele SF.
Numeroase oglinzi parabolice, aşezate într-un şir de 75 de metri, urmăresc soarele de-a lungul întregii zile şi îşi concentrează căldura asupra unei ţevi în care se găseşte petrol. Petrolul fierbinte încălzeşte la rândul său câteva rezervoare cu apă de mare aflate în apropiere. Apa de mare este pompată de la câţiva metri de sub pământ (ţărmul aflându-se la doar 100 de metri distanţă). Petrolul încălzeşte apa de mare la 160 de grade Celsius,iar aburul produs este direcţionat către turbine ce produce electricitate. O parte din apa fierbinte încălzeşte sera în timpul nopţilor răcoroase, iar restul este direcţionat către o centrală de desalinizare care produce 10.000 de litri de apă dulce în fiecare zi.Apa este pură, fiind nevoie doar de adăugarea un mix de nutrimente înainte să fie turnată peste plante. Aerul din seră este menţinut umed şi rece datorită unui sistem prin care apa este picurată peste o serie de panouri de evaporare din carton, aerul fiind direcţionat prinacestea cu ajutorul unor ventilatoare.
Întregul sistem este computerizat, ceea ce permite controlarea serei de oriunde din lume. Dave Pratt, un membru al echipei, poate controla condiţiile din seră chiar şi atuncicând iese în oraş, graţie unei aplicaţii instalate pe iPhone-ul său.
"Aceşti oameni de ştiinţă au fost îndrăzneţi şi aventuroşi având de a crede că vor reuşi", afirmă Neil Palmer, şeful Institutului de Cercetări în Desalinizare finanţat de guvernul australian. "Produc mâncare fără risc, eliminând probleme provocate de inundaţii, de îngheţ, grindină şi de lipsa de apă, care acum nu mai este o problemă. În plus, este profitabil şi este totodatăscalabil fără limite - nu există vreun deficit de soare sau de apă demare. Este foarte impresionant", adaugă Palmer.
"Cerul este cu adevărat limita", afirmă Reinier Wolterbeek, un inginer olandez ce are rolul de project manager în cadrul Sundrop. "În primul rând, suntem cu toţii tineri şi foarte ambiţioşi. Acesta este criteriul prin care alegem noi membri aiechipei. Acum, că am demonstrat horticultorilor, economiştilor şi reprezentanţilor supermarketurilor că ceea ce facem aici funcţionează şi este viabil din punct de vedere comercial, acum luăm în calcul şiposibilitatea de a creşte proteină într-o seră similară. Cu altecuvinte, vrem să hrănim întreaga lume", afirmă Wolterbeek.
Un alt avantaj al sistemului Sundropeste faptul că legumele sunt produse fără a se folosi vreun pesticid.Singurul motiv pentru care aceste legume nu pot obţine eticheta de"organic" este faptul că sunt crescute hidroponic, nu în sol.
Sera nu depinde în totalitate detehnologie. În interiorul său trăiesc un număr de albine care ajută ladezvoltarea culturilor şi care trăiesc fără a fi ameninţate deprădători. De asemenea, Sundrop Farms foloseşte o specie de "insectebenefice", cunoscut sub numele de Orius, care omoară dăunătorii,protejând astfel plantele.
În ciuda impactului redus pe care fermaSundrop o are asupra mediului înconjurător, CEO-ul companiei nu estemembrul vreunei mişcări a "verzilor". Philipp Saumweber a obţinut un MBA de la Harvard, lucrând de-a lungul carierei ca manager al unuifond de hedging, la Goldman Sachs şi, ulterior, în cadrul unei afaceride familie în agricultură.
"După ce m-am implicat în agricultură,la scurt timp mi-am dat seama că, în principiu, aceasta se bazează petransformarea motorinei în mâncare, cu ajutorul apei", spune fondatorul Sundrop. "De aceea am început să mă interesez de agricultura salină. Resursele de apă dulce sunt limitate, însă ne înecăm în apa sărată. Studiind mult timp această problemă, am dat de Charlie Paton, care studiează această tehnologie din 1991", a explicatSaumweber.
Iniţial, Paton era un membru al echipei Sundrop, însă acesta a renunţat contra unei sume consistente atunci când ferma nu a mai fost construită pe baza principiilor saleecologice. "Ce ne-a plăcut la ideea lui Charlie era faptul că rezolva problema apei în două moduri, producând apă într-un mod elegant şi folosind-o totodată pentru a răci sera. Ceea ce nu am realizat la început - lucru care nu i-a convenit lui Charlie - a fost faptul că inclusiv în zonele aride există zile răcoroase, când sera are nevoie de încălzire. Din acest motiv, am instalat un sistem de back-up pe bază de gaz natural, care produce căldură şi electricitate în zilele noroase sau foarte friguroase. Acest lucru l-a supărat pe Charlie, pentru că asta însemna că sistemul nostru nu mai era 100% fără energie. Ceea ce Charlie nu a luat în calcul este faptul că da, într-adevăr, poţi creşte orice fără încălzire şi răcire, dar legumele vor avea defecte, urmând a fi respinse de supermarketuri. Dacă nu respecţi standardele lor, nu eşti plătit. Ar fi ideal să nu fie acesta cazul, dar nu putem să încercăm acum să schimbăm comportamentul uman",a explicat Saumweber.
Sundrop continuă eforturile de extindere, urmând să inaugureze în scurt timp o nouă fermă în Qatar .Dacă această tehnologie se va dovedi una de succes pe scară largă, va reprezenta un succes extraordinar, liniştind temerile că omenirea va întâlni probleme grave pe măsură ce populaţia planetei creşte şi cererea se dubleaza.

Concluzie
Viitorul copiilor nostri depinde de noi? Suntem oare capabili sa alegem ca viitori guvernanti doar oameni capabili si... de preferinta dezinteresati? Suntem noi insine capabili de a intelege ca daca nu, ei, copii nostri risca sa moara de sete si de foame si asta peste mai putin de doua decade?
Daca da si daca suntem capabili sa reactionam, merita sa facem copii, merita sa populam planeta. Daca nu…. In regnul animal, din instinct, in perioadele de criza profunda, ele , animalele, nu procreaza. De ce oare ?

Back to content | Back to main menu