Main menu
Despre banci
Inca din evul mediu, relatia dintre bancheri si putere, prin putere atunci intelegand nobilii pe de o parte regii pe de alta, inca de pe atunci relatia a devenit simbiotica. Uneori, din pacate,din simbiotica devenind parazitara. Atunci se mai intampla ca un rege, uneori un nobil, sa-
Mai tarziu, in secolul XIX, lucrurile s-
De fapt, ce este o banca? Un loc unde va depuneti banii, bani pentru care ea banca va da o dobanda mica, bani cu care ea banca imprumuta fie taranii, fie industriasii. Evident cerand o dobanda mult mai mare decat cea oferita depunatorilor. Daca imprumutatii nu pot platii o datorie, li se ia bunul dat in garantie, ferma, casa, industria. Pe foarte putini bani! Banca revinde cu beneficiu bunurile confiscate, imprumutatul ramane pe drumuri. Banca castiga.
Sa revenim la ziua de azi. Situatia nu s-
Mai mult: bancile fiind conduse nu de bunul gospodar proprietar al banilor ci de functionari des flamanzi, ele, bancile , arunca asupra guvernelor fie greselile lor manageriale fie... mai rau.
Guverne care, cu lasitate, in loc sa le lase sa faca fata propriilor greseli… le "salveaza". Evident, aruncand datoriile, des uriase ale bancilor, tot pe capul cetateanului. Da, aceluia care a votat acele guverne. Motivul de fond fiind acelasi: guvernele au nevoie sa continue sa se imprumute la banci…
Daca se intampla ca o voce eminenta sa spuna, fie si intre dinti, ca nu trebuie salvate bancile, ea, vocea, trebuie sa dispara. Repede si indiferent cum.
Este cazul lui DSK (Dominique Strauss Kahn), fost director al FMI. A "vorbit" impotriva intereselor bancilor. A fost distrus. Inca azi niste catei din procuratura franceza trag de semi-
Si atunci? Cum sa reziste vreo guvernare europeana, fiecare avand datorii pletorice la banci? In logica copilareasca a celor multe (guverne), probabil din lipsa de pragmatism dar si din lipsa cunostintelor istorice, in loc sa le lase sa moara si sa ramburseze datoriile acumulate (daca) in zeci de ani, evident prin alte taxe "de solidaritate", ele, guvernele, au devenit in Europa presul bancilor. Aceasta fiind trista realitate.
Am vorbit de Europa, de fapt de economia capitalista. NU si din America. Acolo, atunci cand s-
La ei se poate, la noi nu!
In fata evidentei, a faptului ca guvernanti lasi, des inepti nu vad decat profitul imediat salvand pentru un timp entitatile care ii salveaza dandu-
Diferit de DSK eu neavand o anvergura economica, politica, etc dar nici imprumuturi la zisele banci... o voi spune nu intre dinti ci raspicat:
1. NU, nu trebuie salvate bancile falimentare
2. Cu orice pret trebuie rambursate datoriile fata de FMI, BM, BERD... Asta pentru a ne putea salva viitorul imediat si mediu. Pentru a salva de la faliment si mai ales de la robie, copii si nepotii fiecaruia dintre noi.
3. Precum Ungaria, va trebui sa ne gasim niste lideri capabili sa spuna un nu raspicat celor – tot functionari si ei -
Pentru a reusi sa facem aceste lucruri va trebui sa cerem in mod cominatoriu OMC dar si partenerilor nostri europeeni aceeptarea pentru Romania a unui moratoriu de, probabil, 4 ani, timp in care sa ne protejam si sa ne redezvoltam industria usoara dar si segmente industriale noi, si sa dam drumul la consum dar pe produsele nationale. A dezvolta si a crea segmente industriale se traduce in mod obligatoriu prin a crea locuri de munca noi, a diminua drastic somajul.
Un somer "costa" lunar statului, noua, bani. Invers un nou angajat nu mai "costa" ci "produce" prin impozitare directa si indirecta dar din roadele muncii sale.
Un nou angajat inseamna un nou consumator!
Este oare asa greu? Cert nu! Doar ca… doar ca va trebui sa nu consideram ultima imensa deziluzie care se cheama nu USL ci cativa din cei votati si (par) veniti la putere ca fiind dovada inulitilitatii de a vota, de fapt de a lupta votand…doar ca de aceasta data va trebui sa votam cu ochii larg deschisi si... cu mintea!
Cert fiind ca, daca putem ajunge sa urmam cele 6 puncte de mai sus, vom iesi din groapa !
Altfel, sa fim cinstiti, NU!