ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Sfatul batranilor

Arhiva > 2016 > Mai

De la "sfatul batranilor" pentru cei mai tinerei.

Capitolul 1

Unul dintre lucrurile admirabile la japonezi este modul in care trateaza varsta a treia. Ei considera ca experienta acumulata trebuie utilizata de unde consilii ale batranilor, ale sfetnicilor. In plus, exista, tot la ei, o evidenta dorinta de a invata, dupa care de a utilza experienta ce vine din... istorie. Evident, la noi...

Si totusi, cu sau fara experienta"batranilor", cu sau fara amintiri despre istorie, istorie care are prostul obicei de a se repata, edilii nostri... merg vitejeste inainte.

Mai de curand, Monsieur Ciolos a structurat un fel de Agentie destinata capitalului strain, cei mai in virsta isi amintesc inca amuzati de "omul cu cartofu'", sef al aceluiasi tip de agentie, dar creat de Petre Roman si de "fulminantele sale rezultate". De, istoria, chiar cea moderna.. se repeta.

Hai sa dam si noi, batranii, o mana de ajutor, astfel incat acesta noua structura sa si aiba... putin gras.

1. De terminat canalul Bucuresti-Dunare-Marea Neagra. Costuri , probabil in jur de 4 miliarde de euro, personal de angajat pe termen mediu, cam 60.000 de actuali someri. De "invitat" olandezii, mari mesteri in canale, ca tara lor se mai numeste si "Tara de Jos" si de facut cu domniile lor un barter logic: precum amaricanii din secolul 19, cei care construiau caile ferate, le dam terenuri in jurul canalelor, ale lacurilor existente sau de creat, le dam verde la sisteme de irigare pentru agricultura...Olandezii, cei care e asteapta ca in viitorii 50 de ani sa se cam scufunde, oceanele crescand din an in an, ar trebui sa fie interesati. Mana de lucru vine de la noi, subcontractele idem. Fiecare somer angajat reprezinta o suma lunara, ca ajutor, in minus si, in plus, fiecare angajat ex somer devine si consumator si platitor de impozite. Dublu avantaj.

2. Retelele rutiere, autostrazi intai: francezii construiesc, la ei, prima mie de kilometri de autostrada de tip nou, producatoare de... energie. De curent electric. Noi, din motive economic obscure, am inceput sa importam curent. Avem de construit cel putin 4000 de km in prima faza. Cu francezii sau cu chinezii sau cu oricare mare producator de sisteme energetice ce vor fi plasate sub banda de rulaj, cu indiferent cine, dandu-le pentru viitorii 30 de ani in primul rand "produsul", curentul electric, nu tot, evident,.. din nou barter. Costuri probabile in jur de 12 miliarde de euro. Si aici luam din somaj cam 30.000 de muncitori si asta cu aceleasi rezultate pentru economie.

3. Retelele feroviare. Azi, dupa 26 de ani de la matrasirea vechiului sistem politic, am revenit la vitezele de croaziera din anii 1935 sau imprejur. Trenuri de mare viteza. Ideal, dar cu cine? Trei tari par interesante: Japonia, Franta, China. Barter bazat pe exploatarea retelelor timp de 30 de ani. Costuri probabile pentru terasamente, sine lungi, trenurile etc, in jur de 15 miliarde daca vom considera axele principale si dezanclavarea Moldovei. Sugem din somaj in jur de 50.000 de oameni.

Investitii de, probabil, 40 de miliarde numai pe aceste proiecte. Disparitia din somaj a, probabil, in jur de 120.000 de muncitori. Fosti mineri din valea Jiului, si din alte parti, etc

120.000 de noi consumatori, de noi platitori de taxe si impozite dar si 120.000 de asistati in minus.

Asa cum ati observat, am evitat Germania. Cel putin in aparenta, pentru ca si toate tarile despre care am facut vorbire au legaturi industriale puternice cu ea.

Capitolul 2

Fiecare actiune a unui sistem creaza de la sine si o contra actiune.

Si inainte de a da solutii, luam exemple.

Intrebare: tinand seama de "rezultatele" obtinute de DNA, ne referim la faptul ca prin crearea de dosare, des pe baza de delatiune a unor fie puscariasi, fie "lobiisti", primitori cu... portofelul deschis de spagi, DNA creator de dosare uneori "lucrate" astfel incat sa fie acuzati, dupa care incarcerati, fie unii, vinovati de alte"rele" greu de dovedit, fie, mai rau, altii "jenanti", DNA a obtinut in realitate multe efecte perverse si extrem de negative  pentru economia nationala. Practic, dupa ce a facut sa fie arestati cativa ultra cunoscuti, oameni de afaceri, Tender, Voiculescu... Dupa ce a trambitat sume colosale, fiscul s-a ales cu ce? Dupa ce insa a facut acelasi, lucru, o curatenie dura in lumea administratiei locale si centrale, evident fara a obtine foloase pentru fisc, sau aproape, a obtinut altceva. FRICA. Frica indusa in tot sistemul. Care s-a blocat. Astfel, cele doua talere sunt azi teribil de dezechilibrate. Rezultate, altele decat mediatice da, dar contrapondere economica ba.

De unde o intrbare logica, caterziana: ce se intampla daca cineva  depune impotriva DNA o plangere, observand ca se comporta ca grup infractional, care prin decapitarea administratiei a complotat impotriva statului democratic, impotriva in fapt a bunastarii natiunii şi care cere sa fie incadrata la subminarea economiei naţionale? Stim ca DNA, directie a Ministerului Public a apasat si continua sa apese mult prea mult pe umerii parlamentului, singura institutie care este aleasa de popor. Stim ca DNA pare sa uite, prea des, oranduirea politica. Uita ca Romania este stat democratic si ca exista cateva puteri in stat, puteri din care DNA NU face parte.

Evident, a fost vorba de o explorare, nu de de o realitate. Cel putin cand scriem aceste randuri. Dar, sfetnicii atrag cu tarie atentia asupra necesitatii revenirii la democratie, la respectul real al celor trei puteri.

ANAF

Grupuri de "putere" din interiorul sau, probabil ajutate de servicii... alterneza. Ultimul, pana una alta, face gafa dupa gafa. Gafe extrem de costisitoare pentru bunastarea finantelor si deci, a noastra. Aici, criteriile necesare unei bune functionari fiind strict bazate pe competenta, nu pe....


Back to content | Back to main menu