ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Involutie VII

Arhiva > 2015 > Iunie

INVOLUTIE VII

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul Guvernului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. De asemenea, in plen a fost adoptat si amendamentul a trei senatori privind inlocuirea sintagmei "suspiciune rezonabila" cu "indicii temeinice" la dispunerea arestarii preventive, din Codul de Procedura Penala. Scorul: 88 pentru si 26 contra. Revenindu-se astfel (sub rezerva ca si Camera Deputatilor, decizionala sa voteze la fel), la vechiul Cod Penal.
Dupa cum stim, in cazul Rarinca, dar de fapt cam in toate cazurile de arestare preventiva, procurorii au intrebuintat, cu deliciu, ca motiv ,„suspiciunea rezonabila”.

Acum cativa ani, un fost ministru al justitiei a „gandit” - motiv pentru care titlul articolului... este cel de mai sus, - schimbari profunde in Codul penal, dar si in cel de procedura penala. Printre altele. Domnia sa se vedea (a se citi cartea inca fierbinte, abia iesita din tipar a domnlui Sima), se vedea deci... viitorul presedinte. Nu, nu de bloc (precum una dintre fostele mele sotii, "prima femeie prezidentiabila"), ci al Romaniei. Nu i-a trecut complet, dar acum se vede, probabil, doar ca inceput de drum, viitorul premier.

Un piticut nazdravan, pe atunci (in perioada celor minus 25% din salarii) prim ministru, azi primar, a aplaudat si..., si astfel a aparut suspiciunea zisa rezonabila.

Azi, „lupul”numit PDL cu parul vopsit in PNL, dupa ce a inghitit practic resturile celui mai vechi dar si - in istoria sa de candva - admirabil, azi dorinta sa este de a:
- veni repede la guvernare fie prin motiune de cenzura; fie, daca nu obtine majoritatea,
- ajunge la alegeri anticipate, la un nou parlament. In care, spera domniile lor, sa si fie majoritari.
Foamea, cea legata nu numai de putere, fiind evidenta!

Pentru a reusi rocada, PNL-ul are, cel putin in aparenta, un as in maneca. Presedintele Romaniei!!
Care presedinte, si asta o spun acordand ca de obicei tot respectul datorat functiei, incepe sa ne arate cine si cum este.
Gestiunea cazului Rarinca de catre Johannis este, cel putin pana acum, execrabila.
Incapatanarea, strict inutila, dar mult trambitata de domnia sa privind un refuz ferm de a semna schimbarea Codului penal, dovada de necunoastere a principiilor de baza a separatiei puterilor in stat... asisderea.
Dorinta, copilaresc afisata de a „lucra” cu un alt parlament... tot asa.
Intelegem bine faptul ca dl Johannis nu doreste schimbarea la varful ICCJ si nici la varful DNA. De ce sa schimbi un sistem creat pe predecesorul tau, sistem gata sa-ti cada in brate? Ce importanta are punctul de vedere al populatiei? Circ!

Presupusul viitor premier prin recentele sale luari de pozitii privind exact acel punct, „demisiile”, iata o dovada clara a gandirii, si a PNL, si a Presedintelui Romaniei.

Bine, bine, dar tot acest circ penibil este folositor natiunii? Sau doar dovada faptului ca am ales prost si majoritatea parlamentarilor dar si sus zisul presedinte?

Blaga, co-presedinte al PNL, ne ia bani din buzunar incercand o a treia „Curte Constitutionala” in cazul Sova. Uitand cu desavarsire ca fiecare dintre parlamentarii PNL-PDL, ales de populatie, trebuie sa voteze in concordanta cu punctul de vedere al acesteia. Domnia sa primul! Si cert, nu precum oile... sa urmeze „sefu”.

Probabilul viitor al presedintelui Romaniei este legat si de diaspora, acea diaspora care candva se numea exil. Diaspora care, incet dar sigur, isi va spune un cuvant si liber si greu.

Pe vremuri de mult apuse, exista un saptamanal parizian dedicat exilului Se numea B.I.R.E. (Buletinul International al Romanilor din Exil). Tiraj (o stiu pentru ca se tiparea pe tiparnitele mele din Franta) cam 350 de exemplare. BIRE lovea cu forta si vigoare in totalitarismul regimului Ceausescu si, spre marea mea surprindere, toate exemplarele se vindeau. Maream tirajul, tot se vindea. Mister... Ceva mai tarziu am priceput. Aproape toate exemplarele erau cumparate de securitate.

BIRE, recuperat mai tarziu de un liberal, dl Campeanu, pe cand era si el exilat, a murit. Ca si liberalismul de altfel.
In schimb, vedem revenind (**) repejor, precum o pasare Phoenix, o forma de national socialism. De tip gotic, interbelic (*). Cu sau fara - inca - accente wagneriene.

(*) Partidul Muncitoresc Național-Socialist

(**) http://www.petitieonline.com/sustine_partidul_national_socialist_din_romania_nazist

Back to content | Back to main menu