ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Golemul

Arhiva > 2015 > Martie

Meserii cu spor de risc

Nu, nu ma refer la mineri, nu ma refer la cei care lucreaza in medii toxice. NU, eu ma refer azi la meseria de "politician". Un presedinte de tara, scorpion de felul sau, a creat o partie larga, un obicei idiot. Din dorinta de a plati polite vechi, o cearta intre vecini, presedintele in cauza a facut tot ce a fost posibil ca sa bage la inchisoare un fost prim-ministru. Pentru  a reusi, a creat un golem, crezandu-se probabil rabin, crezand a fi capabil sa-l si stapaneasca. Natura umana fiind insa… ceea ce este, golemul intruchipandu-se oarecum in uman, atunci cand presedintele, invatacel de rabin  nu mai fu presedinte… pai atunci golemul  incepu sa prinda viata proprie, obiceiuri, bref, incepu sa fie de sine statator. Doar ca, creatorul, semi-doctul creator, invatacelul de rabin, ii insuflase nu numai o forma de viata, ci si toate tarele sale. Tare de creator stapanit de ura. Si nu numai…

Traian Basescu a creat golemul. Golemul eliberat (sau aproape) functioneaza precum creatorul. Des in contradictie nu numai cu legea, ci si cu logica. Evident, mai devreme sau mai tarziu, Basescu va sta, probabil, in acelasi pat cald de la Jilava in care au stat inaintea sa, printre altii Victor Stanculescu, Victor Babiuc, Adrian Nastase, un fost ministru «prins» cu geanta plina de caltabosi… multi altii. Nu-i citez pe toti, dar cam toti fura victimele «rabinului creator de golem».

Pentru noi, pentru cei multi, spectatori in general, se pune insa o problema fundamentala: cum oprim golemul ?!

Devine clar faptul ca dupa ce suszisul, ca o buna menajera, a facut curatenia de dinaintea Pastelui, cea de primavara, motiv pentru care niste natarai bine intentionati de pe la Bruxelles au aplaudat cu sirg, ei bin, ori il oprim, ori ii gasim altceva de lucru. Cand spun «il oprim», ma refer la Parlamentul Romaniei, care, chiar daca este majoritar populat cu semenii celor de la Bruxelles, ar trebui sa-si dea seama ca el, golemul, daca nu este oprit… pai nu se va opri.

Le spun raspicat: mai lasilor, mai aveti totusi ceva reflexe de auto aparare? Chiar nu pricepeti, acum, tarziu, ca va va veni randul? In fond, pentru golem nici nu conteaza daca sunteti sau nu vinovati de ceva. Dosare pot fi:  existente, vechi, create, masluite, impanate… Evident, multe au fost tinute ani buni la maturat. Precum carnea. Ba chiar unele au luat si mucegai. Nu conteaza. Golemul nu are, precum creatorul sau, nici simtul masurii, nici capacitatea de a gandi  precum un Kasparov. Nu, golemul nu este jucator de sah! El a fost creat ca unealta coercitiva, de unde bata din mana. Bata care va va lovi. Rand pe rand! Da, stiu, va este frica. Da, stiti ca aveti »dosarelul» pregatit. Dar asteptand, stand nedormiti, speriati, ce realizati? Golemul nu are nici prieteni, nici, des, logica, nici macar sensul interesului real al natiunii. Precum creatorul sau!

De cate ori golemul mai umple un pat de inchisoare, cam tot de atatea ori minoreaza imaginea Romaniei. Aici este de fapt problema fundamental creata de golem. Cum sa investesti intr-o tara care da imaginea, gratie golemului, de bordel politic?

A venit momentul, dragi parlamantari, sa va treziti si sa dati legi. Legi clare si care sa creeze gardurile necesare, sa limiteze puterile Ministerului Public. Sa creeze o pavaza pentru cei care nu sunt vinovati. Legi care sa permita tragerea la raspundere a oricarui procuror sau judecator atunci cand voit sau din prostie, distrug viata cuiva. Legi care sa ne readuca in… civilizatie.


Back to content | Back to main menu