ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Involutie

Arhiva > 2015 > Mai

Ati auzit proverbul: corb la corb nu scoate ochii…. ?

Candva, pe la inceputul secolului XX, justitia era impartita in mod ultra majoritar in judecatori. Barbati, instariti si care primeaau ca simbrie destul ca sa-si cumpere doua ferme. Pe an. Cei 900 de galbeni veneau in plus, caci ei, judecatorii, erau in general instariti. Ei, adapostiti, judecau «pe lege», in drept!

Mai tarziu, in perioada numita ca fiind a construirii, intai a comunismului, apoi a socailismului, noii judecatori, creati din cititul popor si scoliti la serale (nu chiar toti), au descoperit un nou tip de judecata: la ordin. Au aparut in microcosmosul in cauza si doamne. Des mai dure, mai aproape de partid…
Si… avuram o revolutie in 1989, sau asa o numira unii…

O alta elita juridica (asa isi spune ea) aparu destul de repede. La inceput, compusa din multi fosti militieni, securisti. Si altii…

Salarii mici, munca multa, legi proaste. Nu era ideal. Si… aparu conceptul spagii. Spaga data usor de unii, fie in bani, fie in haine, fie in terenuri.

Un ministru al sus numitei justitii, fost avocat, om politic liberal, a incercat sa blocheze spaga marind salariile. Rezultatul fiind si salarii mai mari si... aceeasi spaga.

Timpul trecand, s-a creat si o increngatura practic imposibil de a fi blocata. El sau ea, procuror, ea sau el judecator. Fratele, sora, verisoara… la CSM.

Si, justitia deveni mai oarba ca de obicei…

Involutie in domeniul justitei? Cursuri de drept la facultati aparute precum ciupericile de dupa ploaie. Diplome date pe banda si pe... bani. Cooptare in diferite partide politice. Si, in ultimii zece ani, un presedinte de tara cu idei hegemonice.

In ultimul numar al ziarului, pe care il pun din nou in atas, am facut vorbire de un caz. Nu ciudat ci, la lumina celor scrise mai sus, aproape banal.

Preopinenetul, cel in cauza, cel lezat, scorpion fiind de felul sau, a hotarat sa verifice adancimea caracatitei facand apel la CSM impotriva prim-procuroarei de la «5». Cea din cauza careia, pe nedrept, a devenit, cel putin in scripte, «faptuitor».

Tot in atas si tot pentru a face ca CSM sa poata verifica increngatura sus mentionata, ceea ce leaga foste colege de facultate sau prietene vechi, sau… si sa ia masurile normale ce se cer intr-un astfel de caz. Permitand astfel preopinentului sa ceara daune morale celei in cauza. Daca CSM va judeca intr-adevar si daca… stiti, corb la corb…***

http://www.acuz.org/cum-functioneaza-justitia.html

Back to content | Back to main menu