ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Trei sticle

Arhiva > 2015 > Aprilie

Trei sticle

Vinul poate fi: divin, excelent, banal, prost, execrabil. Casatoria… asisderea!

Eram ieri la Curtea de Apel si, tot asteptand ca dosarul meu, un recurs, sa fie luat de instanta, am intrat in discutie cu o doamna, fost judecator, ca si mine tarata intr-un divort execrabil. Si tot discutand, ne-am gasit o droaie de valente comune. Ea - divortata de un avocat, eu - divortat de o avocata. Ea - mostenitoare de multe bunuri pe care el inceraca sa le capteze… eu - asisderea.

Si, tot discutand de una si de alta, in timp ce tot aruncam un ochi la ceea ce se intampla in pretoriu (noi fiind afara), am ajuns sa ne comparam o «felie de viata».

Mi-am amintit atunci de o seara petrecuta la un restaurant, pe undeva prin Paris, cu o mult distinsa doamna. Domnia sa nu gurmanda,
ci "gourmet" a dorit sa deguste un vin bun. Eu, cel care o invitasem, am discutat cu somelierul si am gasit impreuna un vin rosu foarte vechi, genul de vin care imbatraneste in beci dupa zeci de ani. Mai avea trei sticle din acel venerabil an. Prima sticla, deschisa cu grija si varsata intr-o carafa, a fost excelenta. Dar, ca orice lucru bun, dupa un timp, s-a terminat. Am cerut o a doua. Somelierul a adus-o si, ca prima data, a pus-o la decantat (la oxigenat) intr-o carafa. Dupa un timp, am gustat-o. Era execrabila! Am cerut a treia sticla. Dupa acelasi ritual, acea ultima sticla din beciul sus amintit. Era excelenta.

I-am povestit colegei mele de suferinta acea poveste. Am terminat explicandu-i ca, in lunga mea viata, am trecut prin trei casatorii… A inteles atunci ce comparasem…

Mai tarziu, am ajuns si la diferentele marcante dintre justitia lumeasca si cea divina, ea, fosta judecatoare, exprimandu-si nemultumirea privind-o pe cea lumeasca…

Am raspuns spunandu-i ca, des, cea divina intervine; si asta mai ales atunci cand cea lumeasca este… bolnava si dand, din nou un exemplu: sticla cea execrabila, o data divortata de mine, a inceput sa faca prostii majore, probabil fiind convinsa ca nimeni nu isi va permite sa o verifice, sa-i verifice activitatea. Si aflu azi, ca are calitatea de inculpat intr-un dosar instrumentat de DNA. Pentru eludarea platilor catre ANAF (peste 700.000 de lei), pentru fals, uz de fals, pentru….

Justitia lumeasca, cea la care, ca exemplu in dosarul  meu de partaj, am ajuns in 4 ani la al 38-lea termen... la judecatorie… Justitia divina.….

Viata este ciudata si daca eu am fost pedepsit pentru ca am divortat de prima mea nevasta (la cererea celei ce a devenit a doua), ea, a doua, este pe cale sa fie pedepsita si ea pentru ansamblul lucrurilor urate pe care le tot face. Eu... find zilnic si cu drag in bratele nu ale lui Bachus, ci in ale celei de-a treia neveste.

***
Oenologie

Back to content | Back to main menu