ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Art. 276 cod penal

Arhiva > 2014 > Martie

Art. 276 Cod penal

SOCIETATEA CIVILA NU ACCEPTA NERESPECTAREA CONSTITUTIEI
BASESCU, MACOVEI, INCA ALTE CATEVA MEDUZE, CU LASITATEA CONSTANTA A PITICILOR POLITICI CARE VOR "SA SE PUNA LA ADAPOST", AU "CREAT", PE TACUTE, UN ARTICOL DE LEGE PE CARE IL REPRODUCEM:

Introdus pe tacute in proiectul viitorului Cod penal in timpul guvernarii Boc de Predoiu, pe atunci ministru la Justitie, Predoiu, care ne va cersi in curand voturile, ar fi rostit cuvintele ce urmeaza: “Cine va dezvalui si va critica coruptia si abuzurile din Justitie va fi bagat la inchisoare” (spune radio Sant). Articolul de mai jos a fost scos din proiect de parlament.

Doar ca Tov. Basescu a refuzat sa semneze proiectul, sa-l faca sa devina lege, l-a trimis inapoi la parlament insistand asupra necesitatii reintroducerii acestui articol.

Art. 276 Cod penal: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Ceea ce trebuie inteles este faptul ca acest articol nu se adreseaza numai presei.
ORICE PERSOANA CARE, PE VIITOR, ISI VA EXPRIMA FIE OPINIA, FIE NADUFUL, AR TREBUI SA IA ACT DE ACEASTA INEPTIE, EVIDENT NECONSTITUTIONALA.

Indiferent ca este
jurnalist, avocat, inculpat, politician, justitiabil, oricine poate fi tras la raspundere penala si pedepsit cu inchisoare pentru ca magistratul X, incriminat, poate oricand sa se planga spunand ca declaratiile publice sunt „nereale” si ca ele au fost facute in scopul de-l influenta sau intimida.

MAESTRUL LUCIAN BOLCAS
„Ar trebui sa incetatenim in terminologia juridica termenul macovism. Acest articol este un macovism. Este vorba de teama unora de orice fel de reactie publica si e fundamental neconstitutional. Reamintesc tuturor ca Justitia este un serviciu public, iar dreptul partilor de a avea un proces echitabil e dat de publicitatea desfasurarii acestui proces. Instaurarea unei asemenea cenzuri de tip totalitarist prezinta o teama viscerala fata de adevarul opiniei publice. Sa ne amintim ca pana in 1989 era o lege ce interzicea comentarea in presa a anchetelor sau proceselor. Daca vor sa ne intoarcem la anii aceia, pai atunci sa ne intoarcem cu totul!”, a declarat Lucian Bolcaș pentru luju.ro.

MAESTRUL CATALIN DANCU
"Acest articol este o aberatie, de o maniera care nu-si gaseste utilitatea si eficienta juridica. Declaratiile facute de orice persoana pot fi interpretate oricand ca o presiune la adresa unui procuror sau judecator, iar articolul prezinta o vadita atitudine discriminatorie fata de cel care e pus in situatia sa demonstreze afirmatiile pe care le face vizavi de un magistrat. Nu mai vorbim de dificultatea probatoriului intrucat magistratii pot oricand sa interpreteze o declaratie drept presiune asupra lor. Si mai grav este ca se aduce atingere dreptului de a informa publicul de catre specialisti sau jurnalisti privitor la coruptie si la fapte ce tin de desfasurarea unui proces. Pe scurt, pentru orice declaratie facuta despre un procuror sau judecator, pregateste-te sa faci puscarie! Unde mai este granita intre prejudecata, judecata de valoare si cat mai este respectat interesul public? Faptul ca intr-o societate democratica exista puncte de vedere diferite, nu are cum sa fie infractiune”, a explicat pentru luju.ro avocatul Cătălin Dancu. - See more at:
http://www.dcnews.ro/libertatea-presei-in-pericol-ce-prevede-art-276-din-noul-cod-penal_381061.html#sthash.4bb2DqPO.dpuf

Ce spun Procurorii? Ce spun Judecatorii?

Nu am raspunsuri, cel putin nu inca. Dar sunt convins de faptul ca printre ei exista multi profesionisti ai dreptului, multi care au o coloana vertebrala "verticala". Si stiu ca aceia sunt de acord cu avocatii suscitati. Evident, si cu societatea civila!


Back to content | Back to main menu