ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Despre realitati

Arhiva > 2014 > Mai

Despre realitati

Poza de mai jos a fost facuta acum mai bine de un an. Deja atunci, problemele dintre cele doua tari SUA si Rusia erau aproape ireconciliabile. Doua concepte? Politica reala a Statelor Unite este, si nu de azi, la fel de expansionista ca cea a Rusiei. Motivul fiind acelasi pentru ambele: resurse energetice, petrolul, resurse miniere, metale rare etc. Modul de a accede fiind diferit. Rusia cu cizmele armatei ex sovietice, America... ceva mai subtil.

In acest context am ajuns la "problema Ucraina", vom ajunge probabil la "problema Transnistria". Dupa, tot probabil votul din zona Donetsk" Moldova ex sovietica? Buna intrebare! Dar noi?
Recenta plimbare a unui avion rusesc pe deasupra teritoriului Romanei si asta timp de jumatate de ora, inertia armatei romane, pare-se membra NATO, antiaeriana noastra ruginise..., cele cateva MIG-uri nu aveau kerosen... telefoanele de la "seful suprem al armatei" nu functionau, toate astea arata cam cat timp am rezista noi in fata unei mici presiuni militare rusesti.

De, capul ce se pleaca...

De fapt si daca ne gandim bine, ar fi mai rau? Justita noastra, Ministerul Public, o parte din Politie, din Servicii... Poate ca daca am avea si noi, ca la rusi, un general care, ca la ei, sa epureze fara mila, (la ei militia si-a "pierdut" in cadrul curateniei de primavara o treime din efective, adevarat fiind ca erau aproape 1,4 milioane "inainte"), ar fi mai bine.

Poata ca daca cineva ar sti sa moduleze clasa zisa politica de la noi, idem.

Oricum, ce am avea in plus sau in minus? America a uitat sa ne pricopseasca cu un ambasador de vreo doi ani, ambasada ei de aici "convoaca" pe propriul sau teritoriu politicienii nostrii. Ceva nou? Diferit de perioada sovietica? Exceptand aparentele bineinteles.Pare a fi cam la fel. Nu?

Pe vremuri, in 1989, la Malta, Gorbaciov si Bush tatal isi imparteau "viitorul" catorva tari. Vizibil fara jena si fara probleme. In poza de mai sus apar insa divergente. Probleme? Ce facem cu Ucraina? O impartim in doua! ce facem cu Transnistria? O luam! Lasam, pentru moment Moldova. Nu-i place Americii? Ei si?

Urata poza!


Back to content | Back to main menu