ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Lupta

2018 > Aprilie

Lupta, cel putin pana acum, a cetatenilor "cetatii" cu "filistinii", ne referim acum la lupta pana una alta, inegala dintre pe de o parte cei care vor ca in Romania sa existe o Justitie adevarata si cei cativa judecatori sau si procurori fie lipsiti de carte, fie cu o coloana vertebrala mult prea elestica, fie pur si simplu usor de dus de nas de catre un justitiabil capabil sa joace teatru, lupta in chestiune pare sa inceapa sa faca astfel ca cele doua talere ale balantei sa inceapa sa fie la -aproape- acelasi nivel.

Da, avem judecatori corupti (exemplul fiind la Ttribunalul Bucuresti acea judecatoare acuzata ca ar fi luat mita), da, avem judecatori creduli (exemplu fiind la Tribunalul Bucuresti in cazul dosarului 1576/300/2011 doamna Beloiu) si da, avem si judecatori mult prea tineri pentru savarsirea justitiei, mult prea departe de ideea de a asculta cu grija partile in loc de a brusca justitiabilii si astfel procedand la a face justitie!

Legile Justitiei, cu precaderea chiar amputata, legea raspunderii magistratilor, vor crea un mecanism institutional mai apropiat de ceea ce trebuie sa devina sau sa redevina fiecare judecator, fiecare procuror. Exemplul de mai jos, "fierbinte", va trebui candva urmat si la noi. Si, iata un exemplu de urmat

                                                   
Desigur - în context, toate au importanța lor, dar este mai puțin important mecanismul instituțional al statului California de a demite judecătorii - decât faptul că Independența Justiției și Discreția-hotărârilor judecătorești trebuiesc observate - în mod exclusiv, într-un context legal cu obligații către societate, context care în mod categoric exclude favoritismul.  Judecătorii care abuzează de Discreția dată de legiuitor, trebuie excluși - și iată că într-o democrație adevărată ei sunt excluși!    

Stanford rape case judge Aaron Persky removed from office

Back to content | Back to main menu