ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Ponta si USL-ul

Arhiva > 2013 > August 2013

                                                            Eu cred ca o tara care încearca sa prospere
                                                            prin stabilirea de taxe mari este ca un om
                                                            care, stand intr-o galeata, incearca sa se
                                                            ridice tragand de maner. (Winston Churchill)

Incep sa fiu dezamagit de Ponta. Dar domniile voastre? Evident, modul cel mai simplist de a face rost de bani consta in marirea taxelor directe si indirecte. La fel de evident, W.Churchill a explicat, atunci, care este rezultatul unei astfel de gandiri simpliste. De 23 ani, guvern dupa guvern, toate au vorbit de necesitatea strangerii centurilor. Romanul, rabdator, a ascultat si a ajuns in faza in care nu mai are ce sa mai stranga.

Pana cand nu vom trece la crearea locurilor de munca prin investitii directe in "marile proecte" nu vom reusi decat sa strivim si mai mult masa, pe cei multi. Da, in Romania de azi exista un 6 pana la 8% familii care nu vor suferi economic in mod imediat. Dar ceilalti?
Romanul este obisnuit sa-si stranga centura. Din generatie in generatie, momentele agreabile fiind exceptii. Dar doar daca intelege de ce! Doar daca vede capatul tunelului.

Crearea de locuri de munca trece prin investitii directe in toate domeniile lucrative. In anumite segmente noi industriale, in agricultura, in infrastructura, etc. La randul sau, fiecare loc de munca creat, creaza un plus la buget sub forma de impozite directe si indirecte in loc de a crea o gaura sub forma de ajutoare.

Cred ca acest obiectiv este primordial. Dar cred si ca pentru a reusi in acest domeniu trebuie sa fie facute niste schimbari profunde.

Relatia cu FMI ar trebui sa fie revizuita in profunzime, eu amintind guvenului Ponta faptul ca datornicul, noi, este in pozitie de forta fata de creancier… acesta asteptandu-si banii!

Diferit de multe alte tari din spatiul CEE, Romania nu este foarte indatorata. Greu de comparat datoria (in procent PIB) a Romaniei, de exemplu cu cea a Frantei, a Italiei, a Spaniei, a Portugaliei…etc.

In fapt, noi datoram sub 50% din PIB, cei mai sus citati - dublu sau mai mult. Relatia Romaniei cu Statele Unite trebuie sa fie reevaluata si ea. Tinand cont de pozitia geografica a Romaniei, de dorinta Rusiei de… a se imprieteni cu noi.

Ce obtinem de la SUA? Ce putem obtine de la Rusia? Ce tipologie relationala am trebui sa avem cu China? Altfel spus: cine doreste sa ne ajute sa ne refacem… virginitatea economica, sociala, industriala, agrara etc. Din ce motive, cu ce costuri pentru noi, trecand prin ce furci caudine?



Ponta se declara admirator al lui Mao? Ok! Mao a stiut la inceputul "marsului luminos" sa negocieze cu mandarinii un imprumut imens. 50.000 de talanti de argint. A negociat, a obtinut, astfel a castigat. Dar si-a si respectat scrupulos datoriile, fiecare punct al negocierilor de atunci.
Are oare Ponta capacitatea de a face la fel?
Pana una alta Ponta demonstreza  pe de o parte:
- prin evidentul acord  inutil si injositor semnat cu Basescu ,
-prin"plata" unei relatii personale mai armonioase cu Germania,18 miliarde de euro,   echivalent actualizat " datorati de Germania si uitati de Ponta ,
-retrocedarea tuturor  proprietati unor entitati germane ,cele din tot Ardealul si nu numai,  facuta   fara acordul cetatenilor acestei tari,
-prin taxe si mpozite fie noi fie majorate, unele inepte,
demonstreaza deci ca este cea mai proasta algere a populatiei aceste tari. Faptul ca distruge orice sansa a USL de a mai castiga la alegeri ,vizibil este mai putin important decat cariera internationala promisa (?!?) acestuia . Da, Ponta este o mare deziluzie.
Hai sa vedem daca ceea ce urmeaza corespunde cu adevarul  :


GPS
: Ghid Pentru Socialiştii de azi ,cei condusi de Ponta::

1.
INAPTOCRAŢIA: Un sistem de guvernământ în care cei mai incapabili de a guverna sunt aleşi de către cei mai incapabili de a produce, şi care împreună cu ceilalţi membrii ai societăţii cei mai puţin în stare să se întreţină singuri sau să se realizeze, sunt recompensaţi cu bunuri şi servicii care au fost plătite prin confiscarea avuţiei şi muncii unui număr de producători aflat în scădere continuă(Jean d'Ormesson)
2. Margaret Thatcher
: Socialismul nu durează decât până se termină banii altora.
3. Winston Churchill: Socialiştii sunt precum Cristofor Columb: atunci când pleacă nu ştiu încotro se duc, iar atunci când ajung, nu ştiu unde se află.
4.  Vox populi:. La şcoala primară a socialiştilor se învaţă cele 4 operaţii:
- adunarea impozitelor
- scăderea veniturilor
Vladimir Tismaneanu vede democratia "pe marginea prapastiei". Are sau nu dreptate?

Back to content | Back to main menu