ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Lectie guvernantilor

Arhiva > 2013 > Septembrie 2013

Lectie guvernantilor

Pentru a se  putea guverna o tara, ingredientele strict necesare arata astfel:
Necesitatea a gasi un prim ministru cult, cunoscator cel putin al istoriei moderne. Si cea politica, dar si cea economica.
A fi sigur ca sus zisul este capabil sa-si creeze o echipa si ea cunoscatoate a zisei istorii.
A fi capabil, cu echipa deja formata sa “functioneze” in interesul natiunii si asta char daca, in acelasi timp, slabiciune umana, vrea sa se imbogateasca.
Sa fie capabil (P.M.) sa guverneze nu in interesul propriului sau viitor ci, in primul rand, al celor care si-au pus in el sperantele.

Echipa existenta… nu corespunde, o vedem cu totii, majoritatii acestor criterii.
Cum, ca de obicei, din greseala, noi am ales-o, hai s-o ajutam dandu-i elementele necesare (evident, in speranta ca le/ne vor servi).
Intre 2005 si 2007, asistam la o explozie a baloanelor de sapun, a presupuselor active bancare. Brutal, “statul” (la plural), constientizeaza faptul ca falimentul aproape ineluctabil al sistemului bancar, tinand seama de simbioza dintre banci si guverne, ar duce la propriul sau faliment.

Drept care, el, “statul”, cu lasitatea inerenta a predecesorilor sai , transfera datoria privata a bancilor pe spinarea cetatenilor. Salvand bancile, salvandu-se, probabil in mod efemer, dar incovoindu-i cu taxe si impozite pe cei care ii votasera.

Intre 2008 si 2010 Europa da bancilor 2,1% din PIB ca lichiditati, 2,7% in capital, 20,5% ca garantii. Groaznic fiind faptul ca ea continua sa le finanteze pana si inclusiv in 2013 Drept care  la sfarsitul primei decade a acestui secol datoria publica europeana se umfla cu 14,5 puncte de PIB. Europa intrand adinc in recesiune. Guvernele neconstientizand faptul ca salvand bancile isi distrug, prin somaj propriul tesut uman. Datoria publica europeana devine pletorica.

1. datoria publica este o creanta creata de generatiile actuale si aruncata  asupra celor ce urmeaza
2. datoria publica poate fi utila cresterii economice, o tara ramanand solvabila atunci cand valoarea totala a capacitatii sale  de rambursare a datoriei  ramane superioara valorii nete actualizate a stocului datoriei.
Altfel spus: imprumutul public este justificabil daca investitiile ce se vor face cu el maresc valoarea activelor colective (infrastructuri publice in materie de energii, transport, sanatate, educatie...) si care sa fie folositoare  pentru generatiile viitoare. Care vor fi cele care il vor plati.
3. imprumuturile nu se justifica atunci cand finanteaza cheltuielile bugetare curente, cand servesc pentru a fiananta un aparat juridico/politienesc ce va folosi unui/unor dictatori si cand foloseste acumularii de bogatii private.
4. datoria publica este (cu o guvernare proasta) creatoare a unor instrumente financiare noi care, la termen ii sunt potrivnice (impozite, obligatiuni, optiuni, prime…).
5. Deficitul public extern este strans legat de cel intern.
6. datoria suverana creste daca statul nu-si strange cureaua astfel incat retetele sa fie superioare cheltuielilor bugetare
7. datoria publica poate fi sustinuta de economiile interne *
8. Statul trebuie sa constientizeze faptul ca relatia sa de debitor este la fel de puternica ca cea a creancierului sau.
9. declansarea unei crize a datoriei suverane depinde de pierderea increderii, des subiective, intr-o guvernare
10. diminuarea datoriei suverane depinde de mai multe strategii printre care si inflatia.
11. istoria ne arata ca practic toate tarile cu datorii pletorice termina prin a fi incapabile sa ramburseze
(Franta de opt ori, Spania de 6 ori, America Latina de…126 de ori..)
Si, in sfarsit,
12:Un stat responsabil trebuie sa stie sa-si interzica propria finantare prin imprumuturi si sa fie capabil sa-si limiteze investitiile la propria sa capacitate de plata (rambursare).
Pentru ca, daca nu... sa ne uitam la Romania din 1933, moment in care valoarea obligatiunilor sale publice a coborat cu doua treimi.
In medie, din anii 70 ai secolului trecut, crizele datoriilor suverane dureaza cam 11 ani.

Sfat actualei guvernari daca doreste sa perdureze:
1. Sa fie capabila sa spuna si populatiei sale adevarul. Ca bun contabil, sa-l defineasca in mod strict.
2. sa explice riscurile reale create pe termen mediu si lung
3. sa stapaneasca datoria publica
4. sa ceara renegocierea datoriei publice cand ea nu este sustenabila
5. sa-si creeze mecanisme de sanctiuni impotriva revenirii datoriei publice excesive, ceea ce presupune curajul de a impune prin Constitutie interzicerea finantarii cheltuielilor curente prin imprumuturi.
6. sa-si creeze un buget public echilibrat.

Incapacitatea de a accepta aceste puncte putand sa dea scenariul  urmator:
- datoriile suverane cresc
- asistam la falimentul monedei  euro
- intram in depresiune  mondiala
- asistam la falimentul monedei dolar
- revine inflatia mondiala
In final, pentru a se proteja tarile isi reiau independenta, se decalra in incapacitate de plata, sau cer un moratoriu, etc.
In epilog, amintesc guvernantilor faptul ca exista datorii “bune” si ”rele”. Cele bune, rational utile, aduc beneficii, maresc activul net al unei tari. Cele rele sunt cele care folosesc la plata functionarii aparatului de stat. Cele foarte rele sunt cele care asigura existenta unui sistem dictatorial.

Epilog

“Statul” actual trebuie sa aiba curajul de a face un bilant asupra datoriilor aruncate pe spinarea generatiilor ce urmeaza. El trebuie in mod imperativ sa-si echilibreze (voi reveni pe acest subiect..) finantele publice si sa faca o definire a propriei capacitati de a diminua povara aruncata asupra propriilor copii.

N.B  *datorie publica externa: suma datoriilor une itari fata de lumea exterioara
       *datorie publica interna: suma datoriilor statului fata de "actorii" interni
       *Datorie publica ascunsa: datorii ale statului care nu apar in bilanturile publice: garantii  implicite, datorii ale sistemului de securitate sociala, cele legate de pensii...

Back to content | Back to main menu