ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Sah

Arhiva > 2014 > Septembrie

Autorul montajului de mai jos merita laude. Intr-adevar asa arata, fixata de autor, realitatea "jocului" politic planetar. Pe de o parte nu Federatia Rusa ci visul "de a reveni" al multor dintre cetatenii ei, evident in frunte cu dl Putin, pe de alta jalnica incapacitate de reactie... a celorlalti jucatori. Situatia actuala demonstrand ca fapt grav "cine conduce planeta". Nu ma refer la dl Putin, ci la marile interese economice din fiecare tara, interese implicate sub diferite forme in Rusia. Plecand de la gaze, de la titei, de tot ce se cheama energie si asta nu de acum. Lazard Freres ar putea, ca dirijor al structurarii intereselor unora in Rusia in anii '90, sa ne explice multe. Si, continuand cu tot restul, cu industria usoara, transporturi, industria grea, tertiarul: comert, servicii etc. Implicarea este asa de mare incat nici unul dintre oponentii d-lui Putin din poza nu isi poate permite sa... sara calul.

Gazprom, ca prima masura de retorsiune, a diminuat cu 5% furnizarea de gaze catre noi, catre Grecia, catre Austria... Este doar, pentru moment, o "dojenire". Cum am putea reactiona si care ar fi masura cea mai logica de a scapa de obligatia de a trece printre furcile caudine ale lui Gazprom?

Pana una alta, teava prin care se transporta gazul acum, trece din Rusia prin Ucraina, ajunge la noi la Isaccea si merge de acolo mai departe si spre greci si spre austrieci. Daca insa, evident cu niste guvernanti responsabili, am accepta propunerile unor mari producatori de gaze, fie din Golful Persic, fie din Far East, propuneri de a ne furniza gaz lichefiat, gaze aduse la noi de catre domniile lor si "desfacut", adus la temperatura normala gratie unei uzine tot de ei instalata, tot la noi... oare ce am castiga?

Noi, Romania, cumparam, pe baza unui contract rusinos, prost negociat ca valoare, cam 20% din ce ne trebuie. Intre 3.5 miliarde de metri cubi pe an si 5 miliarde daca avem o iarna grea. Dar grecii? Dar austriecii? Dar nemtii? Dar....

Am castiga prin faptul de a nu mai fi dependenti de un singur furnizor, am castiga si negociind preturile, am castiga si devenind furnizor noi de gaze spre CEE.

Un astfel de joc, chiar daca nu-i va incanta amicii nostri, vizitatorii nostri rusi, nu va schimba in mod profund relatiile dintre marele capital mondial si ei. Nu va crea un nou razboi rece.

Va sterge putin insa din rusinea celor care joaca cu dl Putin sah!



Back to content | Back to main menu