ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Oltchim

Arhiva > 2012 > Septembrie 2012

„Le miroir aux alouettes” si ultima gaselnita de tip securist...


(Cette expression vient tout simplement d'un type de piège qu'utilisaient autrefois les chasseurs pour attirer certains oiseaux, dont les alouettes. Composé de morceaux de bois garnis de miroirs, ce piège, lorsqu'il était agité, provoquait des reflets brillants qui attiraient les oiseaux que les chasseurs n'avaient plus alors qu'à capturer au filet ou à abattre au fusil).

Atunci cand un subiect devine primejdios, atunci cand in mod lancinant,
zi de zi, o parte din populatia unei tari aminteste unui presedinte de tara ca nu mai este dorit, atunci, cu disperare, noile noastre servicii specializate cauta ,si daca nu exista creaza, fenomene publicistice noi. Speculand incapacitatea unei alte parti a populatiei de a ramane concentrata pe cel dinainte, pe cel principal.

Este ceea ce francezii numesc “le miroir aux alouettes"
. In sens figurat.

Cazul Dan Diaconescu este ultimul exemplu.
Semnificativ! Cati dintre colegii mei din presa “au muscat”? Din varii motive, si din pacate, majoritatea.

Meseria de jurnalist are o particularitate,
cea care ar trebui sa fie comuna cu cea a justitiei, a doctorilor,staruinta in a intelege si a decodifica “adevarul”.  Din pacate si cu mici exceptii,  la noi  doar medicii (si nu toti) mai cauta adevarul.
Intorcandu-ma la cazul Oltchim si la Dan Diaconescu  logica presupunea ca fenomenul in sine sa fie intai salutat, si doar dupa finalul pozitiv sau stupid, pozitiv sau rizibil, comentat.

Ce importanta are azi, inainte de a sti daca DD are sau nu fondurile necesare,
circul mediatic creat in  jurul sau, evident  de catre specialistii din servicii? Simplu! Distragerea atentiei de la fenomenul important, cel legat de Traian Basescu.

In atas si doar pentru cei care “gusta” limba franceza va trimit raspunsul adresat mie de catre Comsia Europeana pe acest subiect.
Catalogabil in ceea ce francezii numesc “langue de bois”.

Raspuns CE Cornescu


Lucian Cornescu


Back to content | Back to main menu