ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Diferente

Arhiva > 2015 > Octombrie

DIFERENTE DINTRE TEORIE SI... PRACTICA

Bula vine la tatal sau:
- Tata, care e diferenta dintre teorie si practica?
Tac-su o arde filozofic:
- Sa-ti explic. Cheama nevasta, fiica si soacra si zice:...
- Bai nevasta daca un arab ti-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
- Da, barbate, că ne-am pune faianţă-n baie, am pune parchet pe jos.....
- Băi, fata tatii,dacă un arab ti-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
- Da, tata, că mi-aş lua blugi şi geacă mişto si m-aş duce la mare în Turcia !
- Băi, mama soacră, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
- Da, băiete, ca aş lua o maşină de spălat si vase Zepter.
- Vezi, mă Bulă, noi în teorie avem trei mii de parai, dar în practică avem trei femei usoare.....

In teorie, dorinta Presedintelui ales cu precadere de o diaspora scolita prin retele de socializare, cea de a "avea guvernul sau", este... umana. Cazul Basescu - Boc, caz in care presedintele era si prim ministru, a confirmat aceasta logica. Ce ar putea fi mai convenabil pentru un presedinte care se doreste a fi "pentru minimum zece ani"?? Sa ai in mana Presedintia, Guvernul, o majoritate parlamentara si Justitia - primita cadou aproape in ansamblul ei de la predecesorul sau-, nu pare ideal? "In teorie", o data acumulate cele trei puteri, se mai poate vorbi insa de democratie? Sa fie oare actualul presedinte de tara emul al lui Pisitrate? A lui Caligula? (a se citi in DEX definitia tiraniei).

Un presedinte hegemonic, tiranic, ne convine? Si, "citindu-l", cum sa nu zambesti, cand cateva voci mai vorbesc de regalitate?

In practica, ultimii 25 de ani, ne au demonstrat, poate cu o exceptie, doua... ca scopul real, unic, al acumularii puterii, are ca rezultat acumulare... de capital. Evident, in detrimentul celor multi! Democratie, plutocratie sau tiranie? Cu "guverrul meu", ce am avea?

Nu, domnule Presedinte! Noi chiar dorim democratie, chiar dorim sa traim mai bine, chiar dorim libertate. Poate ca ar fi bine, evident pentru noi toti, daca ati uita cu desavarsire dorinta de a-l imita pe Pisistrate, cel din perioada Atenei antice. Chiar nu dorim sa avem un nou tiran, domnule presedinte. Am avut timp de o jumatate de secol o experienta de acest tip terminata urat, sangeros. In decembrie 1989! Poate ar fi bine, domnule Presedinte, ca, precum in bancul de mai sus... sa nu mai incercati cu orice pret sa depasiti "teoria"!

Back to content | Back to main menu