ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Scrisoare deschisa

Arhiva > 2012 > Octombrie 2012

SCRISOARE DESCHISAScrisoare deschisa (nu stiu daca ati obsevat dar este "la moda") adresata unui Prim Ministru care o ia pe urmele predecesorului sau direct.

50.000 de euro pe luna plus 3.000.000 de euro ca success fee pentru un lichidator/executor/fost coleg (?) in cazul Hidroelectrica. Acum, 40.000 de euro pe luna in cazul TAROM. In ambele cazuri si faraonic,ilogic,inutil si copilaresc!

In acelasi timp Primul nostru Ministru infiereaza fosta guvernare spunand ca ultimele 45 de zile ale anului nu au acoperire financiara la buget. Dar uita sa ne spuna ca asa se petrec lucrurile din buget in buget, de ani de zile. Adica luand din bugetul anului urmator ceea ce lipseste. Dar uita sa faca cel mai util exercitiu, adica sa fabrice si sa faca astfel incat si sa fie votat cel tarziu in noiembrie bugetul 2013. Ca in orice tara normala.

Cu cei 90.000 de euro adica, cu cei 400.000 de lei pe luna ce s-ar putea face domnule Prim Ministru?? Ceva la pensii? Pe la spitale? La scoli?

Daca pentru Hidroelectrica pareti sa fi priceput mesajele din ultimele zile-specific de altfel datorate logoreei lichidatorului in chestiune- in cazul TAROM un scurt isoric dar  si un... sfat.

Atunci cand acum cativa ani un liberal, Orban, a devenit ministru al transporturilor, TAROM a fost dotat cu un nou director general . Pilot, inspector de vol, acceptat de toti cei din cadrul societatii. In acea vreme TAROM avea, la cald si bine ascunsi fata de unii, peste 450 de milioane de dolari. In banci. Vine criza din domeniul aviatiei si multe companii mai mari ca TAROM intra in faliment. La sfarsitul crizei, compania noastra nationala avea inca 340.de milioane Tot la cald. Pilotul despre care fac vorbire, bun manager isi ia o adjuncta, care lucrase deja in domeniu la o companie low cost, (duduia care  i-a luat mai tarziu locul si  a dus compania la... cum este economic azi), semneaza contractul cu Sky Team mergand si negociind la Paris cu Presedintele lui Air France, inchiriaza trei avioane noi, mareste cifra de afaceri a companiei. Incepe si negocieri cu cele mai mari grupuri economice,proprietare a unor companii aeriene si din India dar si din Golful Persic, negocieri care aveau ca scop utilizarea aeroporturilor noastre ca "hub" uri(An airline hub is an
airport that an airline uses as a transfer point to get passengers to their intended destination. ), astfel incat TAROM sa preia clientela lor de la Bucuresti sau... spre aeroporturi din vest,acolo unde are spatii alocate dar unde companiile din zonele de mai sus nu au sau nu destul spatiu timp alocat.Numai acest lucru marind numarul de pasageri in mod exponential.

Se schimba guvernul si noua ministru... schimba si directia TAROM. De aici si pana la jalnicul rezultat actual, vizibil dorit,... doar un pas.

Trec la sfat: acel fost director zboara azi pentru o companie nationala a unui vecin de al nostru. Vrea Primul Ministru sa salveze compania? Daca da, il cheama inapoi ,il re face "manager" si... se rezolva. Probabil pe bani mult mai putini.Daca nu... face precum predecesorii sai. Asta inseamna management bun!

Onor domnule Prim Ministru, nimeni nu va cere sa stiti totul. Nici eu. Dar imi permit sa va cer sa cereti sfat acelora care au si experienta, si stiu, si care nici nu au vreun interes altul decat cel al bunastarii semenilor sai.


LUCIAN CORNESCU

Back to content | Back to main menu