ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

CEE si justitia independenta

Arhiva > 2013 > Martie 2013

CEE si notiunea de "justitie independenta"

Muribundul - ca grupare majoritara - Partid Popular European, cel care este, supus si cuminte, la dispozitia doamnei Merkel, care este si ea la randul sau intr-o pozitie din ce in ce mai inconfortabila, alegerile in Germania apropiindu-se, este totusi, inca, la carma CEE. Avem acolo un domn, Barroso, presedinte, cel care in vara anului trecut "a salvat" un vasal obedient, ma refer la presedintele nostru, cel mult apreciat si iubit de peste 7 milioane dintre concetatenii domniei sale si... avem si o doamna: Reding. Notiunea de independenta a justitiei fiindu-i acestei doamne teribil de indragita.

In acest context am asistat de curand la o parodie neplacuta, cea a MCV-ului, am asistat si mai de curand la o alta parodie ,cea pe care eu as numi-o ilegalitate, JAI-ul. JAI intrebuintat fara jena de ministrul de interne german. Nu revin asupra motivelor acestuia, le stim cam toti si care , evident, nu creaza o aura de onoare Germaniei.

Vorbim azi de ciudata aparent legatura intre cele doua notiuni. Cea legata de Schengen si care prevede niste etape pur tehnice si indeplinite de Romania  dar si fara legatura cu vreun MCV sau cu numirea vreunui procuror sef sau sub-sef .

Daca discutam de independenta, evident, nici doamna Kovesi si nici domnul Morar, ambii public obedienti actualului presedinte de tara, nu au ce cauta pre vreo lista a postulantilor. Daca insa, si din pacate ca de obicei, CEE-ul va incerca cumva sa intervina, ei, atunci, putem vorbi. Putem vorbi de josnicie. Printre altele...

Revenind la Morar. Ca multi altii, am ascultat ,acum doua zile, pe un post tv, explicatia facuta de un eminent profesor de drept, de reprezentantul nostru la CEDO, a problemelor create de un, pare se, procuror independent , familiei sale. In momentul in care un procuror, fie el si prim sau... sub-prim, isi permite sa incalce statutul diplomatic al cuiva, el, procurorul in chestiune, ori este... lipsit de carte, ori mai rau. Oricum, nu are ce cauta pe acea lista!

CEE-ul are probleme mari. Tari ca Anglia, mai de curand Germania nu exclud plecarea lor din CEE. Pana una alta insa inca rezista. Plecarea-ca "sefi" - a celor care azi o gestioneaza, ma refer la PPE, este ineluctabila.

Nu stiu daca viitoarea preeminenta a socialistilor si a liberalilor  ca "sefi" ai CEE va fi diferita. Dar sper!

Lucian Cornescu


Back to content | Back to main menu