ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Parteneri (III)

Arhiva > 2016 > Aprilie

Ce faci cand vezi ca ai  parteneri, fie stupizi, fie rau voitori? (III)

In primele doua articole dedicate "partenerilor" nostri am cautat sa va aratam cat de tare am gresit in ultimii 26 de ani, acordand incredere, practic fara rezerva, unor parteneri mult prea pragmatici.

Statele Unite sunt exemplul direct al unei politici externe lipsite de viziune, incapabile sa dea inapoi ceea ce tara noastra le-a dat. Incredere, prietenie.

In ceea ce ne priveste, putem confirma Americii ca noi, romanii nu suntem construiti din punct de vedere "marital" ca rusii. La ei, daca barbatul nu-si bate nevasta, aceasta crede ca nu o iubeste. Mai mult, daca cineva intervine cand ia bataie de la sot, ea, nevasta, ii sare in cap. La noi... nevestele... Dar si barbatii...

Sa vedem impreuna rezultatul ultimei gafe americane, cea ce consista in a incerca sa stranguleze economia rusa:

Rusii, chiar sufera dar... au facut deja acest exercitiu de-a lungul secolelor anterioare. Si-au blocat singuri importurile. Si la produsele alimentare si la altele. Rezultat? Au investit in agricultura, au dezvoltat sere ultra moderne, produc ceea ce noi, idiotii de noi, importam. Rosii, castraveti, etc. Au investit si in domeniul lactatelor, al branzeturilor, dar si in ferme mari. Porci, vite, oi.... Ca simplu exemplu: importurile de carne bovina anuale rusesti au fost cifrate in trecut la zeci de mii de tone. Pe an! Nu va mai fi asa. Cine pierde? Comunitatea europeana. Deci... nu ca la noi. Da, americanii au creat o criza in Rusia. Doar ca... Doar ca Rusia are destule rezerve inconturnabile: gazul, titeiul, metalele rare, aurul, diamantele... Pe care lumea occidentala, embargou sau nu, este clar obligata inca sa le cumpere. De la ei!

Din nou, inca o dovada a proastei inspiratii a Departamentului de Stat american.

Da, rusii au intrat in Crimeea. Doar ca, acolo, ca de altfel in o alta bucatica din Ucraina, ei, rusii, sunt majoritari. Si doar ca Ucraina nu a avut introdeauna Crimeea...

Da, rusii vor cheltui multi bani ca sa-si intareasca granitele apropiate de influenta NATO. Dar oare in acest secol singura metoda "de a fi respectat" trece prin un nou razboi rece? Oare trebuie sa amintim Americii faptul ca in teoria dreptului international "granitele" nu prea sunt garantate altfel decat  prin accept tacit? America, auto proclmandu-se jandarmul planetei, greseste? Ce parere aveti? Este ea responsabila de rezultatul ingerintei ei in Iugoslavia? De oribila epurare etnica care a urmat interventiei ei? Seamana acest lucru cu o crima de razboi? Este ea responsabila de revenirea la putere a molahilor in Iran? Si, evident de moartea "iredentista o politica" a zecilor de mii de  suporteri ai regimului anterior? Este ea acum responsabila de mortii de ea creati in Libia, Irak, Siria..? America nu recunoaste Tribunalul care se ocupa de astfel de rezultate...

I-am ales pe americani - cu drag- ca parteneri. Azi, interesele rusilor si ale ungurilor sunt expansioniste. Ce va face America? Probabil, ca in trecut in Vietnam... ne vor lasa la un moment dat sa ne descurcam singuri. Si, atunci, daca va "rasari" un conducator avizat... ne vom descurca. Ca de obicei.

Tot cu drag ne-am afiliat comunitatii europeene. Crezand, atunci, ca vom fi considerati ca parteneri cu drepturi egale. Si, si partenerii nostri ne-au transformat in piata de desfacere, in bantustan, in feuda.

Englezii s-au saturat, polonezii la fel. Ungaria, si ea. Noi?

La noi lucrurile stau altfel. Adept al bancului cu Bula si cu tata-sau (Bulă şi taică-su:-Tată, care este diferenţa între prosperitate şi criză? La care tatăl răspunde: prosperitatea înseamnă limuzină, şampanie şi amantă, criza înseamnă metrou, sifon şi nevasta). primul ministru Ciolos incearca din rasputeri sa asculte de perceptele stapanilor sai si, uitand ca este primul ministru al Romaniei, se gandeste ca romanii, obisnuiti sa-si stranga cureaua... Domnule prim ministru, teoria cu "faute de grives on mange des merles" nu merge oricand, nu merge, mai ales dupa o primavara, cea a guvernarii Ponta.

Noi va sugeram o altfel de guvernare. Guvernare bazata pe un moratoriu al importurilor pe scara extrem de larga, o incitare in agricultura... ca la rusi, un efort meritoriu in ajutorarea dezvoltarii unei noi industrii, cea a secolului in care traim. Toate trecand prin utilizarea fortei de munca locale, prin crearea de locuri noi de munca. Transformand someri platiti de stat in muncitori: 1) nu mai platiti somajul; 2) primiti  taxe si impozite de la cei angajati. Pentru ca daca nu veti face acest lucru... va sugerez sa va uitati la sensul unui alt proverb francez: mieux vaut une chevre qui donne du lait qu'une vache sterile" si... sa cugetati.

Back to content | Back to main menu