ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Johannis

Arhiva > 2015 > Iunie

Trebuie cerut Parlamentului sa “cugete” la impactul unei posibile suspendari a actualului Presedinte

Timp de sase luni, “presa”, dar si o majoritate a cetatenilor, a considerat ca trebuie lasat un timp noului Presedinte pentru a... deveni presedinte de tara. Recentul sau dispret afisat in cazul Rarinca, lipsa de reactie in cazul acuzatoarei sale, au creat un prim impact negativ, o ruptura intre domnia sa si societate.
Reactia domniei sale in cazul “Ponta”, acuzat de un procuror DNA,tinerel ,obedient si doritor sa "urce"repede, reactie publica prin care el, presedintele “sugera“ premierului sa demisioneze are un alt caracter. Cu un impact legat de atributiile CSAT!

Si, recunoastem ca daca putem intelege dorinta doamnei Kovesi de a scapa de impactul problemei"Rarinca" prin crearea unui fenomen de presa nou si amplu, prin utilizarea docta a celebrului Decalog al lui Chomsky(* ), nu putem in nici un caz intelege"cererea" presedintelui Romaniei in contextul international actual.

Romania este langa un teatru de razboi. Cel din Ucraina, cel de langa noi. In Romania au ajuns, continua sa ajunga si trupe si material de razboi NATO. A crea, si este exact ce a facut presedintele Johannis, o fractura institutionala, un risc de ruptura intre institutiile statului, un semntiment de nesiguranta,instabilitate, este si va fi oricand o greseala grava. O tara cu un executiv subred este o invitatie in a fi oricand cotropita de un vecin infometat.
Ponta a hotarat sa nu fie precum dl. Grebla, sa nu se lase aruncat din postul sau. Sa nu demisioneze. Si, diferit de presedinte, sa nu uite cazul Rarinca!

Raspunsul furibund PN (d)L, diatriba rostita la doua ore dupa anuntul lui Ponta prin vocea co-presedintei PNL, av. Gorghiu, ne obliga sa-l parafrazam pe Mircea Badea. Acel “te oftici?” de el rostit, este strict de rigoare. Gorghiu este si avocat si ar trebui sa-si aminteasca ca neadevarurile dar si jignirile proferate la adresa lui Ponta, sunt de competenta Codului Penal si Codului de procedura penala.

Privind “cine” incearca sa destabilizeze in mod constient Romania: Dupa DNA, nu din cauza actiunii sale impotriva lui V. Ponta, ci din cauza momentului extrem de prost ales, cine oare a aruncat manusa? PNL-ul manipulat dar vizibil si manipulator la cel mai inalt nivel, dar si Presedintele Romaniei care ar trebui sa-si aminteasca faptul ca unele dintre motivele ultimei suspendari ale predecesorului sau. I se potrivesc, sunt croite pe masura domniei sale.


Presedintele “incalca grav prevederile Constitutiei” (art 95), avizul Consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007 al C.C. mentioneaza ca “fapte grave” in sensul art. 95 pot fi “actele de decizie sau sustragere de la indeplinirea unor acte de decizie obligatorii prin care Presedintele Romaniei … ar suprima sau ar restrange drepturile si libertatile cetatenilor.
Drepturile fundamentale ale cetatenilor pot fi incalcate prin acte normative – precum legi sau ordonante de urgenta – insa nu prin declaratii ale actorilor politici, oricare ar fi ei.

Constitutia aloca Parlamentului raspunderea sanctionarii Presedintelui, in calitatea sa de celalalt for institutional cu legitimare directa din partea cetatenilor suverani. Intr-o asemenea situatie, Parlamentul poate sa il suspende pe Presedinte pe o perioada limitata pana la organizarea unui referendum.

Jurisprudenta Curtii Constitutionale enumera acte prin care Presedintele Romaniei ar impiedica functionarea autoritatilor publice, ar tulbura ordinea constitutionala ori ar urmari schimbarea ordinii constitutionale.

Presedintele a incalcat principiul separatiei puterilor in stat prin atacuri publice la adresa Parlamentului si, in special a Senatului. Aceste declaratii “tulbura ordinea constitutionala si par a urmari schimbarea ordinii constitutionale” (Avizul Consultativ nr. 1, din 5 aprilie 2007, paragraful 2).

Preşedintele Johannis a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.

Klaus Johannis, în numele dorintei de a cumula ansamblul puterilor in stat şi-a asumat un risc major al insasi societatii civile prin cererea de demisie a premierului intr-o perioada de criza si locala dar si mondiala fiind direct responsabil de adâncirea crizei economice, la impasul actual al statului de drept şi la punerea în pericol a însăşi principiilor fundamentale de funcţionare ale statului democratic. Acţiunile preşedintelui au venit să încalce principiul separaţie puterilor în stat, având o atitudine de sfidare şi denigrare a instituţiilor statului.

Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declara că nu va semna o modificare al Codului Penal hotarata de majoritatea reprezentantilor poporului.
Trebuie sa remarcam din nou azi, penibilul derapaj – prin raport cu liberalismul - al noului PN(D)L, explicit confirmat de presedinta sa, si acest lucru chiar daca lupta politica pentru putere este legitima. Modul insa, prin verbiajul presedintei sale, este mai curand grobian decat liberal.

Si, daca tot a deschis presedintele cutia Pandorei, daca scandalul inutil si teribil de prost ales ca moment a izbucnit, de ce ar fi mai grav daca Parlamentul ar raspunde cu aceeasi moneda
?

(*) P.S. de citit: http://www.dcnews.ro/decalogul-chomsky-prc-e2prc-80prc-93--manipulare-prc-c8prc-99i-control-in-zece-idei_462403.html

Back to content | Back to main menu