ACUZ - Lucian Cornescu

Go to content

Main menu

Despre respect in relatiile politice

Arhiva > 2014 > Mai

Despre respect in relatiile politice


+=
Ieri, numarul 2, de fapt 3, al Ambasadei SUA, spun trei pentru ca America ar fi trebuit, considerandu-ne ca partener, sa ne trimita un ambasador, de preferinta adevarat, ambasador care insa lipseste cu desavarsire de cand ne-a parasit ultimul si ciudatul reprezentant al Departamentului de Stat american, numarul 3 ziceam, a convocat (invitat?) "floarea" politicii romane la el, pe teritoriul SUA. Pentru? Presedintele PDl (cu “l” mic) spunea ca fu vorba de justitie (tot cu “j” mic), de dorinta reiterata, cam des a americanilor, de a vedea... ceea ce nu exista la ei de la constructia cailor ferate, din secolul XVII incoace: respectul legii!!! Parul si paiul? Cert, regretam lipsa de cultura politica dar si de cunostinte istorice ale actualilor reprezentanti ai SUA. Ca altfel, daca ar fi invatat istoria propriei tari , fiind mai de mult pe la noi, ar fi cunoscut si sintagma "parul si paiul". Bogatiile americane, ca vorbim de cele acumulate de marile familii –ma refer la Club- ale caror intemeietori ai fost debarcati de pe corabia Mayflower (engl. Pilgrim fathers), la Plymouth pe 21 noiembrie 1620 si care, exceptand, pentru unii, apartineau corpului condamnatilor fie pentru furt fie pentru prostitutie, nu s-au sfiit sa se imbogateasca omorand bastinasii (amerindienii),dupa care in secolul XIX ,acele mari bogatii au fost create prin omoruri ale fermierilor care aveau terenuri pe unde trebuia sa treaca calea ferata, prin exploatarea la sange a emigrantilor noi veniti, pe furt adesea... ca la noi.

Doar ca "la noi”, noi ar fi bine sa afle ca noi facem legile, noi le facem respectate si fara a avea nevoie de sfaturi. Ingerinta politica, ingerinta in justitie, ingerinta in economie, ingerinta americana, pana unde? Cu o saptamana inainte de a fi arestat un fost prim ministru al Romaniei, ea , Ambasada Americana, ii retragea viza pare-se! Ce fel de justitie doreste "partenerul diplomatic" in chestiune? Cea a razbunarii unui presedinte de tara infeudat lor? De ce oare am nevoie eu ca tara de acordul Departamentului de Stat american pentru, nu a alege liber, ci a avea dupa vot (parca spunea ceva Lenin despre cine voteaza si cine numara...) un nou presedinte? Cine sunt ei, cei batuti mar in Vietnam, in Somalia... cei care au distrus mai de curand echilibrul politic in fosta Jugoslavie, cei care, mai de curand, mintindu-ne, au distrus un Irak multimilenar, o bucata intraga din Africa, ca sa ne dea ordine?

America profunda imi place. Am acolo o sora, multi veri si verisoare. Doctori, oameni de afaceri, avocati... si care toti considera politica "socialista" a Casei Albe ca fiind "nelalocul ei". De Casa Alba depinde Departamentul de Stat. De acesta depind "numarul2, numarul3..." adica actuala prost inspirata ambasada a SUA de la Bucuresti. Si, din pacate, si clasa mea politica locala!!!

In dorinta de a va arata ce inseamna respectul datorat de orice ambasada unui stat suveran, va redau, mai jos, scrisoarea de adio a Ambasadorului Frantei, Ph.Gustin. Cititi doar primele randuri, comparati, simtiti diferenta dintre bocancii G.I.-iurilor americani si acest “la revedere”.

Lettre consulaire

Back to content | Back to main menu